Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lídri európskej únie na africkej pôde. V Abidžane rokovali ako zastaviť nelegálnu migráciu
Zdielať na

Lídri európskej únie na africkej pôde. V Abidžane rokovali ako zastaviť nelegálnu migráciu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Lídri Európskej únie sa v stredu zišli na netradičnom mieste pre samit. Hlavné mesto Belgicka, Brusel, vymenili za metropolu Pobrežia Slonoviny. Európski štátnici sa v Abidžane stretávajú s africkými lídrami na samite Európskej únie s Afrikou, aby priamo na mieste skúsili nájsť riešenia voči nelegálnej migrácii. Ide najmä o finančnú pomoc priamo v postihnutých krajinách.

Útek státisícov ľudí ročne do Európy spôsobuje problémy. Otriasajú sa v jeho následku klasické politické strany a narastá populizmus. Problémom je aj to, že čo s množstvom ľudí, ktorí často nemajú základné pracovné návyky a patričné vzdelanie. Práve pomoc v Afrike je podľa európskych lídrov cesta ako to zlepšiť.

"Pomôžeme vybudovať infraštruktúru, budeme podporovať malé a stredné podnikanie. Kedže práve toto je chrbtovou kosťou africkej ekonomiky. Keď si predstavíte to množstvo mladých ľudí s výbornými nápadmi, treba im pomôcť," povedala šéfka Európskej zahraničnej politiky Federica Mogherini.

Európski lídri teda opustili klasické miesto rokovaní Brusel a zišli sa v Abidžane, hlavnom meste Pobrežia Slonoviny. Všetci majú spoločne hľadať riešenia, ako pomôcť priamo v postihnutých štátoch. Do takzvaného zvereneckého fondu pre Afriku prispeje aj Slovensko. Ešte minulý týždeň odklepla vláda milión pre Lýbiu.

Nápad pomôcť v samotnej Afrike nie je zlý, ale už minule upozornil šéf komisie Jucnker, že z potrebných 3 miliárd je v ňom zatiaľ ani nie 200 miliónov eur. Okrem toho výsledky tejto pomoci možno uvidíme až po rokoch a je otázne, či vôbec. Skeptickí sú aj Afričania pôsobiaci priamo v teréne.

"Na konci tunela, po týchto tréningoch a školeniach nie je svetlo. To je to najzložitejšie, čomu čelíme. Realita bežného života nás vždy dobehne,"  povedal Mathias Koussai Ble, manažér tréningového centra. 

Súčasťou programu sú aj represívne opatrenia, ktoré bojujú proti pašeráctvu a migrácii. Alebo inak, vracajú ľudí späť. "Jedna vec je vrátiť mladých späť sem, ale druhá ako zastaviť tých ďalších aby neodchádzali. Musíme im ponúknuť lepšie podmienky na život," povedal vedúci edukačného ccentra Salif Traore. Dôsledky enormnej migrácie sa v únii prejavujú aj tak, že niektoré krajiny ako Rakúsko, či Nemecko obnovujú kontroly na hraniciach vo vnútri Šengenu. Mnohí dokonca hovoria, že je tak ohrozený tento jedinečný projekt, ktorý oceňujú aj Slováci. Pomôcť priamo v Afrike tak za pokus stojí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy