Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Z kontroverzného prejavu Miloša Zemana sú senátori pobúrení
Zdielať na

Z kontroverzného prejavu Miloša Zemana sú senátori pobúrení

Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Česká vláda odmietla výroky prezidenta Miloša Zemana o Kryme a sankciách proti Rusku. Kontroverzný prejav predniesol na pôde Rady Európy. Obsadenie Krymu Ruskom označil za hotovú vec. Tiež navrhol, aby sa Kyjev a Moskva dohodli na kompenzáciách. Ukrajina na tieto vyhlásenia reagovala veľmi ostro. Vystúpenie českého prezidenta v Rade Európy rozhorčilo aj senátorov. Chcú sa od jeho vyhlásení dištancovať.

Český prezident vystúpil po rokoch v Rade Európy. A jeho výroky sa hneď dostali do centra pozornosti. "Ak by bol dialóg medzi Ruskom a Ukrajinou, tak myslím - a je to jen môj osobný názor - že by bola možná nejaká kompenzácia za Krym. Vo finančnej forme alebo v naturáliách. Mám na mysli ropu alebo plyn," povedal Miloš Zeman. 

Slová ale dnes veľmi ostro odmietla Ukrajina, aj keď výrok vníma len ako názor prezidenta. "Viem dobre, že milióny českých priateľov sú solidárni s Ukrajincami v našom boji proti ruským agresorom a okupantom. Inak to nemôže byť v krajine, ktorej národ dal svetu Václava Havla," povedal veľvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis.

Lenže Miloš Zeman hovoril na pôde Rady Európy ako prezident Českej republiky. A aj preto jeho slová odmietla tiež česká vláda. "Za zahraničnú politiku je zodpovedná vláda, nie prezident," myslí si minister kultúry ČR Daniel Herman. "Je to ako keby nám niekto povedal pred rokmi: no tak tie Sudety s tým Hitlerom za niečo vykšeftujte a neohrozujte svetový mier. Pripadá mi, že to z našej strany naozaj nie je vhodné a prekáža mi, že to zaznelo," uviedol minister zahraničných veci ČR Lubomír Zaorálek.

Vystúpenie prezidenta skritizovali aj niektorí senátori. Tí v stredu počas stretnutia zaradili na program špeciálny bod, a to Stanovisko senátu k slovám prezidenta republiky. "Mňa to veľmi mrzí, som pobúrený. A rád by sa aj touto cestou ospravedlnil Ukrajine," hovorí podpredseda Senátu Jiří Šesták.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy