Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Drahé hodinky, veľké autá a pritom skromné majetkové priznania. Pravidlá by mali byť prísnejšie
Zdielať na

Drahé hodinky, veľké autá a pritom skromné majetkové priznania. Pravidlá by mali byť prísnejšie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Majetkové priznania politikov a ľudí vo verejných funkciách nie sú transparentné. Tvrdí to opozičné hnutie OĽaNO. Navrhuje preto komplexnú novelu zákona o konflikte záujmov. Ide však o zmenu ústavného zákona a na schválenie treba aspoň 90 hlasov.

Deväťdesiat hlasov nemá ani sama koalícia, ani opozícia. Na to, aby tento návrh prešiel, by sa museli spojiť. Podľa Veroniky Remišovej z hnutia OĽANO treba rozšíriť zoznam verejných funkcionárov a sprísniť a skonkretizovať ich majetkové priznania. "Aby bolo jasne vidieť, akým spôsobom sa dostávajú k majetku. Dneska ten zákon je veľmi deravý," myslí si Eduard Heger z OĽaNO.

Politici si doteraz napríklad uvádzajú, že majú auto, ale bez jeho typu a značky. Čo znamená, že môže ísť o tisíc eurové, ale pokojne aj miliónové vozidlo. Prioritou ich novely je aj to, aby politici priznávali dary. "Vidíme, že vládni funkcionári nosia drahé hodinky, používajú veľké statky a my sa pýtame, odkiaľ sa k tomu dopracovali," dodáva Heger. 

Takýto návrh zákona podporí aj strana SaS. Tiež sú za sprísnenie majetkových priznaní politikov. Vládny Smer to ale tiež neodmieta. Touto problematikou sa zaoberá už dlhšie. "Tu musím povedať, že sa pani Remišová dobíja do otvorených dverí," hovorí Juraj Blanár zo strany SMER-SD. 

Téma transparentnosti majetkov žije aj pre vládne strany, potvrdil to v piatok na pôde protikorupčnej akádémie v Rakúsku aj sám premiér. "Vzniká vôľa vo vládnej koalícii predložiť nový ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku, kde dôkazné bremeno by bolo prenesené na osobu, u ktorej je podozrenie, že nevie vysvetliť pôvod svojho majetku," povedal Robert Fico. "Našou snahou je, aby sme pripravili už ústavný zákon a bude zosúľaďovať veci, ktoré vyriekol ústavný súd. A toto pani Remišová nedokáže urobiť bez nás," hovorí Blanár.

Opozícia má ale obavy, nakoľko bude korešpondovať z ich návrhom. "Potom ho tak prepracujú, že v skutočnosti neprinesie ten želaný stav," obáva sa Heger. Ak návrh hnutia OĽaNO v pléne neprejde, zákon sa pol roka nebude môcť meniť. V tejto veci je v pláne aj vytvorenie pracovnej skupiny z opozície aj z koalície. Z toho ale Remišová, ani politický analytik nadšení nie sú. "To aj jeden z Murphyho zákonov hovorí, že keď chcete problém odložiť, vytvoríte na jeho riešenie pracovnú skupinu," hovorí Ján Baránek, politický analytik POLIS.

Podľa analytika je súčasný zákon len proforma. Prikláňa sa ale skôr k pracovnej skupine. "Strategicky je lepšie pristúpiť na návrh koalície a tam OĽaNO môže byť aktívne," dodáva Baránek.

Súvisiace články