Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Anonym poslal ďalšie dokumenty o daňovej kontrole v Kiskovej firme
Zdielať na

Anonym poslal ďalšie dokumenty o daňovej kontrole v Kiskovej firme

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Médiá v utorok popoludní dostali ďalší anonym, ktorý poukazuje na daňové kontroly vo firme Andreja Kiska. Anonym opäť prišiel z ukrajinskej adresy.

Informácie v treťom e-maily, ktorý redakcie obdržali, sa týkajú kontroly DPH v Kiskovej firme z roku 2014. Do redakcie spravodajstva televízie JOJ prišlo "Oznámenie z podozrenia zo spáchania daňového trestného činu" a opäť otvorený list generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi.

Minulý týždeň v pondelok sa Andrej Kiska postavil pred novinárov, aby vysvetlil situáciu okolo krátenia dane v jeho spoločnosti. Spoločnosť Kiska Travel Agency (KTG), ktorej majiteľmi sú prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Vyšetrovaním zistili, že si spoločnosť skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27 tisíc eur. Prípad súvisí s financovaním volebnej kampane prezidenta. Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin.

Andrej Kiska na úvod uviedol, že nemá čo skrývať. Kontaktoval konateľa spoločnosti, aby mu všetko vysvetlil. Spoločnosť KTAG podľa jeho slov uhradila každú jednu faktúru, každé jedno DPH v termíne a na čas.

Firma podľa Kisku postupovala v rámci účtovania na základe zmlúv, ktoré mala medzi právnickými a fyzickými osobami. "V apríli 2014 vznikol nárok na odpočet DPH a tak, ako je zvykom, daňový úrad prišiel a nestotožnil sa s účtovníctvom. KTAG okamžite uhradila 69 227 eur aj penále 15 543 eur," uviedol Kiska.

Kiska žiadal ministra financií Petra Kažimír o vysvetľenie, ten sa dostavil do prezidentského paláca v pondelok. Ozrejmil mu, kto informácie o účtovníctve jeho firmy zverejnil. Nie je jasné, do akej miery bola rázna prezidentova výzva financmajstrom Kažimírom vypočutá. Z písomného stanoviska prezidentovo hovorcu to vyčítať len ťažko.

"Prezident SR Andrej Kiska dnes prijal ministra financií v súvislosti s únikom zákonom chránených daňových informácií o firme, v ktorej je hlava štátu spolumajiteľom. Minister prezidenta informoval o doterajších krokoch Finančnej správy SR. A. Kiska privítal, že štátne orgány si plnia svoje povinnosti a venujú prípadu pozornosť," píše sa v stanovisku prezidentovho hovorcu Romana Krpelana.

Najčítanejšie správy