Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Parlament neschválil návrh na nový štátny sviatok
Zdielať na

Parlament neschválil návrh na nový štátny sviatok

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Správy o odpočúvaní a opozičné návrhy - tak vyzeral dnešný program parlamentu. Počas posledného rokovacieho dňa riešili aj návrh na nový štátny sviatok, ktorý navrhol poslanec Osuský.

Poslancov čakalo niekoľko opozičných návrhov. Z tých najzaujímavejších to boli daňové a odvodové úľavy pre pracujúcich rodičov, ale aj návrh z dielne pána poslanca Osuského o 28. októbri, teda o vzniku Československej republiky, ktorý by sa podľa neho mal stať štátnym sviatkom. Osuský navrhol výmenu za 1. september, teda aby Deň Ústavy SR už nebol štátnym sviatkom.

Deň vzniku Československa si Slovensko teda nebude pripomínať štátnym sviatkom ako Česko. Slovenský parlament totiž výraznou väčšinou hlasov odmietol návrh na zaradenie tohto dňa medzi sviatky. Návrh zavrhli nielen poslanci koalície, ale aj časť opozície. 

"Česká politická reprezentácia nikdy nechápala, ani dnes nechápe Československo ako vznik nového štátu Čechov a Slovákov. Chápe to ako obnovenie českej štátnosti, ku ktorej bolo pripojené Slovensko. Vy chcete, aby tento parlament schválil zákon, kde sa bude hlásiť k obnovenej českej štátnosti? Je to smiešne," povedal Anton Hrnko z SNS. 

Podporovatelia návrhu, ku ktorým patrili najmä predstavitelia dvoch najsilnejších opozičných strán SaS a OĽaNO uviedli, že až vznikom Československa sa slovenský národ stal štátotvorným národom. Pre Slovensko podľa poslancov znamenalo založenie ČSR vôbec prvé územné a štátne vymedzenie a základ moderného ekonomického, sociálneho, vzdelanostného a kultúrneho rozvoja. 

Podobná iniciatíva na zaradenie 28. októbra medzi štátne sviatky stroskotala na nesúhlase slovenského parlamentu už v minulosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy