Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lajčák zložil slávnostný sľub predsedu 72. valného zhromaždenia OSN
Zdielať na

Lajčák zložil slávnostný sľub predsedu 72. valného zhromaždenia OSN

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák zložil v pondelok 11. septembra v New Yorku slávnostný sľub predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN), v ktorom sa okrem iného prihlásil k tomu, že si bude plniť povinnosti a vykonávať funkcie zverené ako predsedovi Valného zhromaždenia OSN v súlade s Chartou OSN „bez toho, aby som požadoval alebo prijímal akékoľvek inštrukcie vo vzťahu k výkonu svojej funkcie od niektorej vlády alebo subjektu mimo OSN“. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

Lajčák sa stal druhým predsedom Valného zhromaždenia OSN, ktorý zložil pri prevzatí funkcie tento sľub, ustanovený rezolúciou z 13. septembra 2016 nazvanou Revitalizácia práce Valného zhromaždenia, ktorá tiež stanovila etický kódex predsedu VZ OSN.

Tohtoročné zasadnutie Valného zhromaždenia OSN sa začína dnes a potrvá do 17. septembra 2018. Zaoberať sa bude okrem iného posilnením globálneho prístupu k riadeniu migrácie, tvorbou komplexných prístupov na udržanie mieru a prevenciu konfliktov a reformou bezpečnostného a rozvojového piliera OSN a manažmentu organizácie. Tradične posúdi široké spektrum politických, hospodárskych, sociálnych a environmentálnych otázok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy