Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico chce od Danka Plavčanovu hlavu a nové meno ministra školstva
Zdielať na

Fico chce od Danka Plavčanovu hlavu a nové meno ministra školstva

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Počas rokovania vlády sa pred novinárov postavil jej predseda Robert Fico. Uviedol, že strana Smer-SD a Most-Híd nevidia dôvod na predčasné voľby a šéfa SNS Andreja Danka požiada o nové meno ministra školstva.

Situáciu sledujeme v ONLINE reportáži TU.

Hoci minister školstva Peter Plavčan sa snažil vysvetliť problém s eurofondami, premiéra nepresvedčil. "Tiene podozrenia pretrvávajú a preto som nútený požiadať predsedu Slovenskej národnej strany o meno nového ministra," uviedol Robert Fico.

Podľa Roberta Fica je koalícia v zložení Smer-SD, SNS, Most-Híd nemá žiadnu alternatívu a Slovensko potrebuje vládu, ktorá je proeurópsky orientovaná. "Musíme byť dôveryhodní v plnení mezdinárodných záväzkoch aj v plnení programu vlády," uviedol Fico.

"Udalosti, ku ktorým došlo na ministerstve školstva stále vyvolávajú medzi verejnosťou obavy do akej miery sú úmysly v boji proti netransparentnosti dôveryhodné. Žiadna zo strán koalície si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti," dodal Fico.

Spolu s predsedom Mostu-Híd Bélom Bugárom vyvinuli maximálne úsilie, aby Ďalšie pôsobenie ministra školstva bolo vyriešené vo vnútri materskej Slovenskej národnej strane. "Je mi ľúto, ale musím to skonštatovať, ale naša misia nebola úspešná," uviedol Fico. Následne na to uviedol, že Danko mu má predložiť návrh na nového ministra školstva.

Kauza, ktorá sa týka podpory výskumu z eurofondov, trvá od prvej polovice júla. Výskumné univerzity a Slovenská akadémia vied najprv žiadali ministra školstva Petra Plavčana o prehodnotenie výsledkov pri hodnotení projektov v rámci výzvy na financovanie dlhodobého strategického výskumu. Univerzity a SAV reagovali na to, že v rámci výzvy za 300 miliónov eur nedostal ani jeden projekt univerzitných vedeckých parkov a vedeckovýskumných centier výskumných univerzít a ústavov SAV finančnú podporu. Strana SaS následne kritizovala, že príspevky na vedu a výskum rozdelili vo výzve netransparentne, v rozpore s pravidlami a podľa medializovaných informácií mohlo dôjsť aj ku korupcii. Poslankyňa NR SR za OĽaNO Veronika Remišová upozorňovala v súvislosti s výzvou aj na konflikt záujmov. Odvolávala sa pritom na informáciu, že jeden z hodnotiteľov projektov vo výzve na podporu výskumu a vývoja sedí vo vedení inštitúcie, ktorá do súťaže prihlásila viaceré projekty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy