Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zeman odmieta odvolať Babiša. Právnici apelujú na ústavu
Zdielať na

Zeman odmieta odvolať Babiša. Právnici apelujú na ústavu

Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Miloš Zeman odmieta odvolať ministra financií Andreja Babiša, pretože si myslí, že by tým porušil koaličnú dohodu. Podľa právnikov je však povinný riadiť sa Ústavou Českej republiky.

Prezident Miloš Zeman naďalej odmieta návrh českého premiéra na odvolanie ministra financií Andreja Babiša. Ten je spojený s viacerými nevysvetliteľnými kauzami.

Schválenie odvolania ministra financií Andreja Babiša by podľa českého prezidenta bolo porušenie koaličnej dohody. Právnici mu však pripomínajú, že je prezident, a preto by sa skôr ako koaličnou dohodou, ma riadiť Ústavou.

Podľa koaličnej dohody by si navyše sám Babiš, ako šéf koaličnej strany, musel odsúhlasiť vlastné odvolanie. 

Česká ústava hovorí jednoznačne. Ak premiér navrhne ministra odvolať, prezident ho odvolať musí. Dôvod, ktorý si zvolil Zeman však viacerým nedáva logiku. "Je to vyslovene nehorázne, pretože platí to, čo je v Ústave," tvrdí politický komentátor Marián Leško. 

"Zjavne majú s pánom Babišom dohodu, pretože pán Babiš by mohol veľmi skomplikovať znovuzvolenie pána Zemana v prípade, keď by navrhol svojho vlastného kandidáta na prezidenta a udelil mu veľkú podporu v mediálnom impériu, ktoré má," tvrdí Leško. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy