Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poplach v Paríži! Evakuovali miesto plánovaných osláv Macrona
Zdielať na

Poplach v Paríži! Evakuovali miesto plánovaných osláv Macrona

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

PARÍŽ / Francúzska polícia v nedeľu pre bližšie neurčenú hrozbu evakuovala priestranstvo pred múzeom Louvre v Paríži, kde plánoval oslavy prípadného víťazstva vo voľbách centristický kandidát Emmanuel Macrona. Tlačové stredisko a priestranstvo pred múzeom Louvre boli podľa oznámenia polície evakuované pre bezpečnostnú previerku podozrivej batožiny.

Situácia na nádvorí múzea Louvre by sa mala vracať do normálu. Pyrotechnici, ktorí boli na miesto privolaní, po 14:30 odišli, napísala agentúra AP. Podľa informácií webu Vesti.ru patrila kontrolovaná taška údajne jednému z fotografov.

Oblasť Louvru patrí k prísne stráženým miestam už dlhodobo a obzvlášť potom, čo tam islamský radikál počas predvolebnej prezidentskej kampane napadol vojenskú hliadku.

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho bude evakuačné opatrenia platiť. Macronovi stúpenci sa v priľahlom parku pred dvorom múzea s preslávenou sklenenou pyramídou mali začať zhromažďovať večer pri príležitosti oznámenia výsledkov druhého kola volieb.

Magazín Le Parisien napísal, že priestranstvo pred Louvrom ako miesto osláv očakávaného víťazstva Macrona bolo jeho štábom zvolené pre to, že ide o "konsenzuálne a neutrálne" miesto. Macron vraj túžil svojich priaznivcov zhromaždiť na Martových poliach pri Eiffelovej veži, to mu však parížska radnica nepovolila. Ďalšie miesta, na ktorých sa Parížania tradične zhromažďujú, Macronovci zavrhli rovno - námestie Svornosti je vraj spájané s pravicou, pretože svoje víťazstvo tam v minulosti slávil Jacques Chirac aj Nicolas Sarkozy. Námestie Bastily je zase "príliš ľavicové" - slávil tam pred piatimi rokmi François Hollande.

Súvisiace články