Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poslanci majú pred sebou ešte dlhú cestu k zrušeniu Mečiarových amnestií
Zdielať na

Poslanci majú pred sebou ešte dlhú cestu k zrušeniu Mečiarových amnestií

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci vo štvrtok schválili zmenu ústavy, na základe ktorej bude možné zrušiť Mečiarove amnestie. Momentálne čakajú kým sa po prezidentovom podpise dostane zmena do zbierky zákonov. Až potom môžu reálne pristúpiť k zrušeniu amnestií. Ich snahu však ešte môže zastaviť Ústavný súd. My sme sa podrobnejšie pozreli na to, ako bude celý proces prebiehať.

"Prezident Andrej Kiska dostal texty schválených zákonov, preštuduje si ich a štandardným spôsobom oznámi svoje rozhodnutie," povedal hovorca prezidenta Roman Krpelan. Ak Andrej Kiska v 15-dňovej lehote novely podpíše, tie potom putujú do zbierky zákonov a nadobúdajú platnosť. "Okamžite môžeme začať rokovať o uznesení, ktorým zrušíme amnestie," rozpráva Bugár.

Minimálne 30 poslancov musí predložiť do parlamentu návrh tohto uznesenia na zrušenie amnestií. S návrhom musí potom súhlasiť najmenej 90 zákonodarcov. "Ak by teda parlament to uznesenie o zrušení amnestií schválil, tak to uznesenie ide priamo do zbierky zákonov. V momente ako bude v zbierke, tak sa stáva záväzným," pokračuje advokát Peter Kubina. Do toho však ešte vstupuje Ústavný súd. Zhodnúť sa musí 7 z 10 ústavných sudcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy