Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opozícia a koalícia sa pri Mečiarových amnestiách zhodli
Zdielať na

Opozícia a koalícia sa pri Mečiarových amnestiách zhodli

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už v utorok budú mať naši poslanci v parlamente opäť na stole Mečiarove amnestie. Týždeň, o ktorý rokovanie na túto tému odložili, mali opoziční a koaliční poslanci na hľadanie najlepšieho riešenia. A hoci sa môže zdať, že pri hlasovaní nájdu spoločnú cestu, také jednoduché to zrejme nebude.

Nedeľný obed si nevychutnávali všetci politici, niektorí debatovali aj o zrušení Mečiarových amnestií. Podľa premiéra Roberta Fica sú amnestie pre slovenskú vládu vyriešenou témou. Na ťahu je teraz podľa neho už iba parlament. "Toto bude historické rozhodnutie, ak k nemu dôjde. A historické rozhodnutia niekedy vyžadujú aj historické väčšiny," vyjadril sa premiér. Zatiaľ všetko naznačuje tomu, že sa tak aj stane.

Opozícia totiž počas uplynulého týždňa pripomienkovala koaličný návrh. Otázne však momentálne je, či sa ich pripomienky objavia aj v materiáli predkladanom na hlasovanie. "My sme ich všetkých päť predniesli. K štyrom už na rokovaní signalizovali ústretovosť. Rokovanie bolo konštruktívne, čo ma príjemne prekvapilo," povedal Richard Sulík z SaS. Igor Matovič z OĽaNO to vidí takto: "Kľúčová požiadavka je, aby sme zabránili premlčaniu. Zatiaľ sa tvária, že nám vyhovejú. V tej miere ako vyhovejú, tým viac vieme presvedčiť našich poslancov aby zahlasovali za". 

Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že táto téma opozíciu s koalíciou spojí, nemusí to byť šťastné politické "manželstvo". Andrej Danko z SNS je skeptickejší: "Nemôžme im veriť slepo, pretože niektoré ich návrhy sú nefundované a neodborné". Béla Bugár z MOST-Híd viní z prístupu médiá: "Keď teraz historicky máme možnosť to zrušiť, opozícia a niektoré médiá si už vymýšľajú ako z toho urobiť katastrofu. Prepáčte, ale v tomto ja partnerom nebudem". 

Zdá sa, že zrušenie týchto amnestií ešte nikdy nebolo také reálne, ako v súčasnosti. Parlamentná debata o amnestiách sa má začať v utorok ráno, je však veľmi pravdepodobné, že sa roztiahne na viac dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy