Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Holandské voľby: Rutte i Wilders už hlasovali, kráľ chce byť nestranný a nevolí
Zdielať na

Holandské voľby: Rutte i Wilders už hlasovali, kráľ chce byť nestranný a nevolí

Google News Button Sledovať správy

HAAG / Najsledovanejšie európske voľby prebiehajú od rána v Holandsku. Po brexite ide totiž o prvú skúšku akým smerom sa vyberie Európa. Vyhrať môže pravicová anti islamská a anti unijná strana Slobody Cherta Wildersa. Voľby v tolerantnej krajine sa vnímajú ako barometer nálad voči migrantom a klasickým politickým stranám.

Šéfovia dvoch v súčasnosti najsilnejších holandských strán, premiér Mark Rutte a populista Geert Wilders, odovzdali dnes svoje volebné hlasy vo volebných strediskách v Haagu. Holandský kráľ na rozdiel od nich voliť nepôjde. Kráľovský dvor oznámil, že kráľ Viliam Alexander "svoje právo voliť nevyužije, pretože je nestranný". To isté platí pre jeho manželku Máximu a matku a bývalú kráľovnú Beatrix.

Wilders vo volebnom stredisku povedal, že "akýkoľvek bude výsledok dnešných volieb, džin sa už do fľaše naspäť nevráti". Populistická politika, ktorej je tvárou, už v Európe zostane a dokážu to aj tohtoročné voľby vo Francúzsku a Nemecku. "Napriek tomu, čo chce elita, silnejú politici, ktorí majú absolútne odlišnú koncepciu toho, čo od nich ľudia chcú, aby urobili."

Webová stránka zhromažďujúca údaje z hlavných prieskumov v Holandsku zverejnila svoj posledný výpočet, ktorý je dobrou správou pre premiéra Marka Rutteho.

Podľa webovej stránky Peilingwijzer získa Rutteho VVD v dnešných voľbách do 150-člennej dolnej komory parlamentu 24-28 kresiel a ultrapravicová Strana za slobodu (PVV) antiislamistu Wildersa skončí ako druhá so ziskom 19-23 kresiel. Tesne za Wildersovou stranou by mali nasledovať kresťanskí demokrati s 19-21 kreslami.

Najväčšiu prehru podľa tohto zdroja utrpí Rutteho koaličný partner Strana práce (PvdA), ktorá by mala skončiť s 10-12 kreslami, hoci ich pred štyrmi rokmi získala 38.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy