Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výroky kotlebovcov podnecujú extrémizmus, vyhlásil výbor pre ľudské práva
Zdielať na

Výroky kotlebovcov podnecujú extrémizmus, vyhlásil výbor pre ľudské práva

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mandátový a imunitný výbor NR SR 8. februára rozhodol o udelení pokuty pre poslancov za Ľudovú stranu Naše Slovensko Milana Mazureka a Stanislava Mizíka v maximálnej výške, teda 1 000 eur za výroky, ktoré predniesli na 10. schôdzi NR SR.

Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny v utorok prijal uznesenie, ktorým vyjadril, že „s ľútosťou konštatoval, že vyjadrenia poslancov, ktoré odzneli na schôdzi NR SR 1. februára 2017, "podnecujú rasovú, národnostnú a náboženskú neznášanlivosť a extrémizmus“.

"Výbor odsudzuje konanie oboch poslancov a žiada ich, aby sa dôsledne zdržiavali takýchto vyjadrení, ktoré hlboko urážajú ľudskú dôstojnosť,“ uvádza sa v prijatom uznesení.

Protiislamské výroky

Poslanci za ĽSNS Milan Mazurek a Stanislav Mizík sa mali v pléne ospravedlniť za svoje protiislamské výroky, ktoré povedali v parlamentnej sále ešte minulý rok. Výbor pokračoval v utorok v prerušenom rokovaní.

"Mohlo by to byť pre nich pozastavenie a uvidíme, čo si z toho vezmú,“ povedala po výbore predsedníčka výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA), ktorá si je vedomá toho, že uznesenie výboru im v ich správaní nezabráni. Podľa nej by však mali viac študovať históriu ako konšpiračné teórie.

Pokuta

Mandátový a imunitný výbor NR SR 8. februára rozhodol o udelení pokuty pre poslancov za Ľudovú stranu Naše Slovensko Milana Mazureka a Stanislava Mizíka v maximálnej výške, teda 1 000 eur za výroky, ktoré predniesli na 10. schôdzi NR SR. Pokutu ešte musí schváliť plénum parlamentu. Poslanci Mazurek a Mizík mali možnosť sa v pléne ospravedlniť.

"Ich vystúpenia výbor ako ospravedlnenie neakceptoval a ich vystúpenia považoval za opätovné zneužitie mandátu poslanca NR SR, pretože v nich zaútočili na tých, ktorí majú iný názor. Povytrhávali z kontextu všetko negatívne, čo sa dá spojiť s každým náboženstvom," upozornil vo februári predseda výboru Richard Raši.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy