Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zomrel bývalý kubánsky prezident Fidel Castro
Zdielať na
Politika

Zomrel bývalý kubánsky prezident Fidel Castro

Google News Button Sledovať správy

HAVANA / Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro zomrel v piatok večer vo veku 90 rokov, informovala o tom dnes ráno kubánska agentúra Prensa Latina.

"Túto smutnú správu priniesol prezident Raúl Castro prostredníctvom vystúpenia v štátnej televízii," napísala Prensa Latina.  Vodca kubánskej revolúcie podľa Raúla zomrel v piatok 22:29 miestneho času (dnes o 04:29 SEČ).

Prezident ďalej uviedol, že telo bývalého revolučného vodcu podľa jeho želania spopolnia. Pohreb bývalého kubánskeho prezidenta Fidela Castra, ktorý zomrel v piatok vo veku 90 rokov, sa bude konať 4. decembra na cintoríne Santa Ifigenia v meste Santiago de Cuba, kde Castro pred takmer 60 rokmi oznámil národu víťazstvo svojej revolúcie.

Podľa kubánskych štátnych médií budú mať Kubánci možnosť vzdať poslednú poctu zosnulému lídrovi v pondelok a utorok tým, že podpíšu "slávnostný sľub dodržiavania zásad revolúcie". Na Námestí revolúcie v Havane, kde sa Castro často prihováral tisícom svojich stúpencov, sa potom na jeho počesť bude konať smútočné zhromaždenie.

Urnu s Castrovým popolom následne prevezú z Havany do Santiaga de Cuba, teda po tej istej trase, ktorú v opačnom smere absolvoval Castro v roku 1959, keď pod jeho vedením zvíťazila na Kube revolúcia.

Fico vyjadril sústrasť

Predseda vlády SR Robert Fico vyjadruje úprimnú sústrasť Kube v súvislosti s úmrtím Fidela Castra. "Kuba nikdy nikoho neohrozovala, len chcela žiť svojím vlastným životom. Mnohí ju za túto odvahu nenávideli. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť Kube v súvislosti s úmrtím Fidela Castra - nositeľa tejto odvahy," kondoloval premiér obyvateľom ostrova slobody. O kondolencii premiéra informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Fidel Castro vládol na Kube 47 rokov. Fidel Castro vládol Kube takmer polstoročie. Pre jedných bol totalitný vládca, zatiaľ čo pre druhých "garant dôstojnosti a nezávislosti Kuby".

"El comandante" Castro si priaznivcov získaval nielen bojom proti imperializmu, pod heslami "Vlasť alebo smrť!", ale neskôr aj bezplatným zdravotníctvom a odstránením približne 25-percentnej negramotnosti. Jeho budovanie socializmu však nakoniec priviedlo kubánske hospodárstvo ku kolapsu.

Malo to byť dočasné

V júli 2006 odovzdal Fidel Castro kľúčové vládne právomoci bratovi Raúlovi. Pôvodne malo ísť len o dočasné riešenie, než sa dlhoročný vládca Kuby dostane zo zdravotných problémov. Vo februári 2008 ale Raúl získal vedúce funkcie natrvalo.

Mnohých fascinoval, keď v januári 1959 ako šarmantný mladý partizán triumfálne vchádzal do Havany a na ramenách mu sedeli dve holubice pre niekoho to bolo znamenie afrokubánskych bohov Oris

Začal budovať socializmus

Čoskoro však Castro ako kubánsky najvyšší predstaviteľ, ktorým sa stal vo februári 1959, začal budovať socializmus, znárodnil majetok zahraničných i domácich podnikateľov a zrušil politické strany. Na trest smrti či dlhoročnému žaláru boli odsúdení predstavitelia Batistovho režimu, ale aj niektorí niekdajší Castrovi Companeros. V zahraničnej politike pokračoval v boji proti USA a podporoval partizánske hnutia v Latinskej Amerike a Afrike.

Citeľná rana

Spočiatku sa Castro snažil o politiku nezávislú na Sovietskom zväze, ale kolaps ekonomiky v polovici 60. rokov ho donútil prikloniť sa definitívne k Moskve. Urobil tak podporou invázie do Československa v auguste 1968, čím stratil časť priaznivcov, ale získal materiálnu pomoc. Rozpad Sovietskeho zväzu po roku 1991 však zasadil kubánskej ekonomike ďalšiu citeľnú ranu, takže Castro zľavil z dogiem, avšak len hospodárskych a nie výrazne.

Navštívil Československo

Niekoľkokrát navštívil niekdajšie Československo. V júni 1972 v Prahe dostal Rád bieleho leva I. triedy a čestný doktorát Karlovej Univerzity. Krátko sa v Československu zastavil tiež v septembri 1973 a v novembri 1986.

Najdlhší prejav

Ešte na jar 2006 sa zdalo, že Fidel Castro bude vládnuť do sto rokov: stále mal dosť energie aj na dlhé prejavy, v ktorých hovoril o ideáloch revolúcie, ale aj o počasí, športe (jeho najdlhší prejav trval v roku 1986 sedem hodín a desať minút). V júli 2006 šokoval, keď kvôli operácii tráviaceho traktu prvýkrát po 47 rokoch odovzdal najvyššie právomoci bratovi. Aj potom sa však často vyjadroval v tlači k rôznym témam, ale na verejnosti sa objavoval len zriedka.

Fidel Castro

Syn plantážnika Fidel Castro Ruz bol narodený 13. augusta 1926 sa už ako študent práv v Havane politicky angažoval nielen na Kube. Napríklad v roku 1947 sa zúčastnil neúspešného pokusu o zvrhnutie diktatúry v Dominikánskej republike, rok nato stál na barikádach v Bogote. V tej dobe sa tiež oženil s Mirth Diaz, s ktorou má syna Fidelity jadrového fyzika a s ktorou sa po siedmich rokoch rozviedol. Neskôr splodil Castro ešte minimálne päť synov a dcéru, ktorá v roku 1993 emigrovala do USA.

Odišiel do Mexika

Domáce národné povstanie sa Castro pokúsil najprv neúspešne začať 26. júla 1953 útokom na kasárne Moncada v meste Santiago de Cuba. Za účasť na tejto akcii bol odsúdený na 15 rokov väzenia, po dvoch rokoch bol ale amnestovaný a odišiel do Mexika, kde založil Hnutie 26. júla. S niekoľkými jeho členmi, vrátane slávneho Ernesta Che Guevaru, sa v decembri 1956 vylodil na pobreží Kuby a z hôr Sierra Maestra potom viedol víťaznú partizánsku vojnu.

Panovali extrémne rozdiely

Pre talentovaného rečníka Castra nebolo v 50. rokoch ťažké získať si srdce davu. Kuba bola vtedy rajom amerických investícií aj turistov, ktorí sa jazdili baviť do havanských nevestincov, zatiaľ čo väčšina vidieckeho obyvateľstva žila v chatrčiach. Krajina bola síce tretia v príjmoch na hlavu z krajín Latinskej Ameriky, ale medzi obyvateľmi panovali extrémne rozdiely. Vtedy vtrhol do politiky "advokát chudobných" Fidel Castro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy