Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerstvo chce rovnaký internet pre všetky školy, kritici sa búria
Zdielať na

Ministerstvo chce rovnaký internet pre všetky školy, kritici sa búria

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva dávnejšie zaviedlo internet pre všetky školy na Slovensku. Doba sa zmenila a školy sa sťažujú, že je pomalý. Rezort vypísal súťaž, v ktorej to plánuje riadiť centrálne. Malí poskytovatelia, ktorí majú často výhodnejšie podmienky sa cítia byť diskvalifikovaní.

Predstavte si, že by sa ministerstvo rozhodlo, že obedy pre všetky školy na Slovensku bude zabezpečovať jediný dodávateľ. Presne k takejto absurdite odborníci prirovnávajú to, čo chce štát urobiť s internetom pre všetky školy.

Štát chce vysúťažiť jednu firmu, ktorá by bola schopná zaviesť a prevádzkovať internet pre celé Slovensko. Na nezmyselnosť tejto požiadavky upozornili viacerí už dávno. 

"Ministerstvo nechávalo túto situáciu bez reakcie iba vyhnívať, až kým nevypršala stará zmluva, ktorú momentálne predĺžili bez akejkoľvek súťaže," povedala Zuzana Wienk, z Aliancie Fair Play.

Kritikom ide hlavne o čísla. Centrálne riadený internet jednou firmou by mal stáť 80 miliónov eur. To je za pripojenie školy, wifi zariadenia a obsluhu. Podľa výpočtov kritikov, sa to dá lokálne vyriešiť za 11 miliónov. Ušetrilo by sa 70 miliónov. Ostalo by tak na nové počítače či platy učiteľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy