Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Poslanci si uctili pamiatku Michala Kováča, sľub zložili aj noví zákonodarcovia
Zdielať na
Politika

Poslanci si uctili pamiatku Michala Kováča, sľub zložili aj noví zákonodarcovia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Októbrová schôdza parlamentu sa začala minútou ticha za zosnulého prvého slovenského prezidenta Michala Kováča. Poslanecký sľub na schôdzi zložili aj dvaja noví poslanci.

Októbrová schôdza začala minútou ticha za zosnulého exprezidenta Michala Kováča. "Skláňame sa pred jeho statočnosťou a odvahou. Verím, že jeho odkaz ako politika oddaného svojmu národu bude príkladom pre ďalšie generácie,“ povedal v úvode 10. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Michal Kováč zomrel vo veku 86 rokov v stredu 5. októbra v Nemocnici sv. Michala.

V úvode schôdze poslanec za OľaNO-NOVA Richard Vašečka nepochodil s návrhom, aby bol z programu stiahnutý bod číslo 51, ktorým je prerokovanie rokovacieho poriadku NR SR. Rovnako neprešiel ani návrh Borisa Kollára z hnutia Sme rodina na odsúdenie násilia poslanca za SaS Petra Osuského, ktorý na jednom z letných protestov pred bytovým komplexom Bonaparte udrel občana Rudolfa Vaskyho.

Noví poslanci

Po hlasovaní v pléne NR SR zložili poslanecký sľub dvaja nový poslanci. Po zániku poslaneckého mandátu poslanca Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) a Pavla Pavlisa (Smer-SD) zložili sľub poslanca ich náhradníci - Ján Marosz a Vladimír Baláž. Pavol Pavlis v súčasnosti už zastáva post predsedu Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky.

Za Pavla Pavlisa, ktorý zastáva funkciu predsedu Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky nastúpil Vladimír Baláž:

SITA

​Do poslaneckých lavíc na jeho miesto dnes zasadol Vladimír Baláž. Ten v NR SR v tomto volebnom období už sedel. Miesto však musel prepustiť Erikovi Tomášovi, ktorý sa vrátil do parlamentu. Za Lipšica bude v laviciach parlamentu sedieť občiansky aktivista Ján Marosz. Lipšic sa vzdal poslaneckého mandátu k 30. septembru. K takémuto rozhodnutiu dospel v noci po nehode, pri ktorej zrazil 72-ročného chodca a ten na následky zranení zomrel v nemocnici.

Daniela Lipšica, ktorý sa vzdal poslaneckého mandátu po nehode, pri ktorej zomrel 72-ročný dôchodca, nahradil občiansky aktivista Ján Marosz:

SITA

​Poslanci majú na októbrovej schôdze prerokovať spolu 81 bodov. Medzi prvými rokujú o vládnych návrhoch zákonov z rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny, ako aj o návrhoch ministerstva hospodárstva, zdravotníctva a pôdohospodárstva. Poslanci dnes rokujú do siedmej hodiny večer. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy