Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Maďarsku parodujú vládnu kampaň proti migrácii
Zdielať na

V Maďarsku parodujú vládnu kampaň proti migrácii

Zdroj: SITA

Google News Button Sledovať správy

BUDAPEŠŤ / V uliciach maďarských miest sa objavili stovky plagátov a bilbordov, ktoré parodujú vládnu kampaň pred októbrovým referendom proti migračným kvótam z Európskej únie. Referendum organizuje premiér Viktor Orbán - a satirici sa mu rozhodli odpovedať plagátmi, zosmiešňujúcimi Orbánovu "kampaň strachu".

"Sme proti ovzdušiu nenávisti, ktoré vytvára táto vláda," vysvetlil Gergo Kovács z Maďarskej strany dvojchvostových psov, čo je recesistické združenie, ktoré si už roky robí posmech z Orbánových populistických a nacionalistických prejavov.


Vláda začala v lete v médiách novú kampaň proti migrantom so sloganmi ako "Vedeli ste to? Viac ako 300 ľudí v Európe zomrelo od začiatku migračnej vlny", "Brusel chce, aby sme prijali utečencov v počte zodpovedajúcom celému mestu""Milión utečencov čaká, aby prišli do Európy".

Satirici odpovedali 800 plagátmi a desaťtisícami letákmi so sparodovanými sloganmi: "Vedeli ste to? Ľudí nie sú hlúpi"; "Vedeli ste to? Viac ako milión Maďarov chce utiecť z Maďarska do Európy" či "Vedeli ste to? V Sýrii je vojna".

Odmietajú povinné kvóty

Maďarsko neprijalo žiadneho utečenca v rámci prvého programu prerozdeľovania migrantov, ktorý schválili členské štáty, pripomenul denník Le Monde a dodal, že krajinou vlani v lete prešlo 400 000 utečencov, než vláda nechala postaviť ploty z ostnatého drôtu na hraniciach so Srbskom a Chorvátskom.

euractiv

​"Ak prídete do Maďarska, neberte prácu Maďarom!"

Prieskumy ukazujú, že maďarská verejnosť odmieta povinné kvóty pre prerozdeľovanie utečencov v rámci únie. Platnosť referenda je však podmienená tým, že sa 2. októbra k urnám dostaví viac ako polovica z oprávnených voličov.

Intelektuálna odpoveď

Grafický umelec Kovács, ako si všimol denník The Financial Times, dokázal vlani v lete od 7 000 krajanov získať 33 miliónov forintov, takže mohol vládnu xenofóbnu bilbordovú kampaň parodovať plagátmi typu "Prepáčte za nášho premiéra" či "Vitajte v Maďarsku, my máme pracovné fleky v Londýne. " Jedna z darkýň "strane dvojchvostových psov" označila satirické plagáty za intelektuálnu odpoveď na cynizmus vlády, ktorá naštvala mnoho Maďarov tým, že používa peniaze daňových poplatníkov na šírenie nenávisti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy