Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Ružomberku vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Pozrite sa, v ktorých mestách je situácia kritická
Zdielať na

V Ružomberku vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Pozrite sa, v ktorých mestách je situácia kritická

BRATISLAVA / Sneh z Veľkej Fatry sa topí aj pre daždivé počasie a z kopcov sa valí voda na Liptovské Revúce. V pohotovosti sú desiatky ľudí v obci a pripravujú vrecia s pieskom. Zlá situácia je tiež v Ružomberku. V niektorých lokalitách boli vyhlásené povodňové výstrahy tretieho stupňa.

Mesto Ružomberok vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity na vodných tokoch a drobných vodných tokoch. Kritická situácia je najmä na rieke Revúca na Podsuchej a v mestskej časti Biely Potok. "Situáciu monitorujeme v teréne a naozaj nie je dobrá. Na vodný tok sa boli pozrieť zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku, Povodia horného Váhu i vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Ružomberku. V pohotovosti sú naše Komunálne služby i dobrovoľní hasiči. Všetci dúfame, že rieka sa upokojí a hladina klesne," podotkol primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň.

Vyliata voda môže na kritických miestach potenciálne ohroziť život a zdravie, majetok právnických a fyzických osôb, životné prostredie, kultúrne dedičstvo i hospodársku činnosť. "Počas povodňovej situácie budeme vodné toky monitorovať, zmierňovať riziko vyliatia a postupne zbierať dokumentáciu o spôsobených škodách. V prípade potreby zasiahneme. Vyhlásený stupeň povodňovej aktivity budeme v ďalších dňoch prehodnocovať podľa aktuálneho stavu na vodných tokoch na území mesta," dodal primátor.  "V pohotovosti sú dobrovoľní hasiči, Hasičský a záchranný zbor, kompetentní zamestnanci mesta a mestskí policajti," uzavrel Miškovčík.Žilina.

Povodne nehrozia iba v Ružomberku

Ostatné mestá varujú tiež pred povodňami. V okrese Sobrance platí tretí stupeň výstrahy. Výstrahu druhého stupňa vydal SHMÚ v okresoch Michalovce, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Trebišov bez Roňavy. Prvý stupeň zasa v okresoch Prievidza, Žiar nad Hronom, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Gelnica.

Povodeň sa môže vyskytnúť i v okresoch Zvolen, Detva, Banská Bystrica, Brezno, Snina, Sobrance, Humenné, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Martin, Turčianske Teplice či Žilina - Rajčanka.

Mapa okresov, v ktorých hrozia povodne:

SHMÚ

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.