Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zasype Slovensko biela perina? Meteorologička upozorňuje aj na silný vietor
Zdielať na

Zasype Slovensko biela perina? Meteorologička upozorňuje aj na silný vietor

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Menej oblakov na oblohe v nočných hodinách priniesol na celé naše územie na začiatok týždňa teplotu pod nulou, dokonca na juhozápade až pod -5°C. Už počas dopoludnia pribúdala oblačnosť od severozápadu. Tá bola spojená s oklúznym frontom tlakovej níže so stredom nad Škandináviou. Popoludní sa zo zamračenej oblohy rozsnežilo v západnej polovici krajiny, ale snehové vločky si pomaly hľadali cestu aj na východ.

Situácia sa v najbližších hodinách meniť nebude. Stále bude pretrvávať premenlivá, prevažne veľká  oblačnosť a na mnohých miestach bude snežiť, len v polohách do asi 300 m to budú zrážky zmiešané, prípadne dažďové. Aj takto sa bude prejavovať prúdenie chladného vlhkého vzduchu od severozápadu po okraji rozsiahlej a hlbokej tlakovej níže k nám. Nočná teplota sa bude udržiavať pod nulou, iba na juhozápade a juhu stredného Slovenska bude do slabo nad nulou. Cez deň bude teplota vzduchu od 1 do 6, na severe okolo -1°C. Vietor naďalej silný, západný až severozápadný do 40, v nárazoch, najmä na západe, do 60 km/h. Na horách búrlivý vietor až víchrica. Pri snežení a vetre sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje. 

Premenlivá, prevažne veľká oblačnosť u nás zostane počas celého tohto týždňa. Na viacerých miestach bude snežiť, v polohách do 300 m počítajme so zmiešanými, prípadne dažďovými zrážkami. Silno veterno bude u nás až do štvrtka. Teplota v noci zostane slabo nad nulou iba na juhozápade a miestami na juhu stredného Slovenska, inak bude klesať pod nulu, v dolinách a kotlinách až do -8°C. Cez deň zostane celodenný mráz v severnej polovici, južná polovica bude mať maximálnu dennú teplotu zväčša do 5°C.

Na horách pozor na silný vietor až víchricu

Pri snežení a vetre sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje, ale pozor aj na bielu hmlu! Tá vzniká pri kombinácii silného vetra a snehu, keď zvírený sneh znižuje dohľadnosť na minimum. Sneh určite poteší lyžiarov, pretože budú pribúdať cm prírodného snehu. Od nadmorskej výšky asi 1000 m za celý tento týždeň môže pripadnúť lokálne od 30 do 50 cm snehu.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.