Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obdobia sucha striedajú prívalové dažde, ktoré lámu v Bratislave rekordy. Pozrite sa, čo je príčinou
Zdielať na

Obdobia sucha striedajú prívalové dažde, ktoré lámu v Bratislave rekordy. Pozrite sa, čo je príčinou

BRATISLAVA / Pri búrkach minulý týždeň spadlo vo veľmi krátkom čase veľké množstvo zrážok, v niektorých lokalitách dokonca porovnateľné s celkovým júnovým mesačným úhrnom.

V posledných troch desaťročiach registrujú meteorológovia v mimotropických oblastiach vrátane Slovenska častejší výskyt extrémnych zrážok. Rastie pritom nielen frekvencia ich výskytu, ale zvyšujú sa aj úhrny zrážok. Ako na svojej stránke informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, od polovice 20. storočia sa intenzita krátkodobých zrážok zvýšila nad kontinentmi severnej pologule o štyri až sedem percent, čo je veľmi významný nárast. Hlavnou príčinou tohto trendu je globálne otepľovanie

Vyšší obsah vodnej pary v atmosfére, ktorý rastie v dôsledku zvyšovania priemernej globálnej teploty. Meteorológovia vysvetlili, že oteplenie atmosféry o 1°C vedie k nárastu obsahu vodnej pary v atmosfére až o sedem percent, čo zvyšuje pravdepodobnosť výskytu extrémne vysokých úhrnov zrážok. "V posledných rokoch sme mali len veľmi málo príležitostí vychutnať si pokojný a mierny dážď. Naopak, čoraz častejšie sme vo svojom okolí konfrontovaní s nebezpečenstvom extrémnych zrážok,“ konštatoval SHMÚ.

Ako príklad SHMÚ uviedol minulotýždňové búrky, ktoré boli najintenzívnejšie na juhozápade Slovenska. "Pri búrkach spadlo vo veľmi krátkom čase veľké množstvo zrážok, v niektorých lokalitách dokonca porovnateľné s celkovým júnovým mesačným úhrnom,“ vyjadrili sa. V stredu za 24 hodín spadlo napríklad v Bratislave na Kolibe 53,8 mm zrážok, v Bratislave na letisku 44,4 mm, v Čunove 55,7 mm, Žihárci (okres Šaľa) 60,5 mm alebo v Jakubove na Záhorí 65,5 mm.

Na niektorých miestach dosiahla intenzita krátkodobého dažďa aj viac ako 15 až 20 mm za 15 min, čo je hodnota, ktorá sa v oblasti Bratislavy vyskytuje len raz za 10 až 20 rokov. Na stanici Kuchyňa – Nový Dvor neďaleko mesta Malacky meteorológovia v troch za sebou nasledujúcich dňoch zaznamenali búrkovú činnosť sprevádzanú výdatným dažďom, pri ktorej bol v období 4. až 6. júna trojdenný úhrn atmosférických zrážok 122,7 mm, čo je rekord pre túto oblasť. Pravdepodobnosť výskytu takéhoto úhrnu zrážok v tejto lokalite pre mesiac jún presahuje 100 rokov.

Pozrite si reportáž ako to vyzeralo počas minulotýždňovej búrke v Bratislave:


Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.