Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
EXKLUZÍVNE: Matejko (†1) sa zadusil v náručí bezradných rodičov
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Matejko (†1) sa zadusil v náručí bezradných rodičov

Príbeh, ktorý každému rodičovi zlomí srdce otriasol slovenskou verejnosťou ešte koncom roka 2009. V Bratislave, v byte v centre mesta dňa 3. januára krátko pred ôsmou hodinou večer, nastalo peklo. Len 13-mesačné dieťatko sa začalo dusiť. Najskôr mu pomáhala mama v zápätí otec. Chlapcovi cez špeciálnu masku tzv. Aerochamber (inhalátor) podávali lieky od lekárov, ale Matej sa stále dusil. Chlapčekovi nepomohla ani masáž srdca, či dýchanie z úst do úst. Zadusil sa priamo v otcovom náručí...

Prečo nepomohli špeciálne spreje?

Problémy s dýchaním mal 13-mesačný chlapček už pred smrťou. Dieťatko sa nečakane začalo prvýkrát dusiť ešte koncom septembra 2009. Rodičia s chlapcom okamžite utekali do neštátnej polikliniky za ich detskou lekárkou. Tá mu v ambulancii okamžite podala tzv. záchranný liek, Ventolín. Súčasne aj pomocný liek Ecobec. Spreje farebne odlíšené v modrej a hnedej tube. Matejko podľa lekárky dostal svoj "prvý atak." Obštrukciu, teda laicky povedané kŕč dýchacích ciest. V takýchto prípadoch “záchranný liek“ v modrej tube, pri vdýchnutí okamžite roztiahne dýchacie cesty.

Druhý atak Matejko dostal aj v osudný deň 3. novembra. Rodičia utekali okamžite k svojej doktorke. Tá bola chorá. Zastupujúca pediatrička Matejkovi taktiež cez inhalátor vstrekla záchranný sprej v modrej tube aj s pomocným liekom v tube hnedej. Lekárka po ošetrení chlapčeka zapožičala rodičom oba spreje domov s inhalátorom pre prípad, že by sa Matejovi počas dňa opäť pohoršilo. S liekmi odišli domov.

Mali zachrániť. Nezachránili!

V osudný deň, po návšteve lekárky Matejko aj doma opäť ťažko dýchal. Obštrukčná bronchitída neskôr vyústila do fatálnej situácie. Rodičia podľa pokynov lekárky Matejkovi priložili na tváričku masku a vstrekli podľa odporúčania lekárky dávku z modrého a hnedého spreja. Dýchacie cesty sa dieťatku ale neotvárali ako mali, až došlo k tragédii. Matejkovi podvečer zlyhal dýchací systém.

Otec Matejka tvrdí: "Znalec nám to na jednom spoločnom sedení prirovnal k balóniku. Maťkové pľúcka sa pomaličky nafukovali no nevyfukovali, až kým nevypli. Večer doma mu ako som to pochopil vyplo či zlyhalo dýchanie až omdlel."

Urobili v ambulancii omyl s fatálnym následkom pri zapožičaní záchranného spreja?

Prečo? Čo bolo v modrom a hnedom spreji?

Podľa neskorších zistení súdneho lekára, ktorý prišiel po privolanej záchranke obhliadnuť mŕtve dieťatko, rodičia do masky dieťaťu síce vstrekovali dva spreje zapožičané od lekára, ale ani v jednom nebola zachraňujúca zložka. Rodičia to nemohli tušiť.

Dva, síce farebne odlišné obaly sprejov, vo vnútri ukrývali ampulky toho istého lieku. Záchranný liek tam chýbal. Urobili v ambulancii omyl s fatálnym následkom pri zapožičaní záchranného spreja?

Prečítajte si časť zo znaleckého posudku súdnych lekárov zhotoveného pre účely vyšetrovania.

23,24

noviny.sk

Znalci: Lekárky vydali lieky protizákonne

Policajný vyšetrovateľ prípadu usmrtenia 13-mesačného Matejka na základe zistení privolaných expertov zistil, že dieťatku v kritickom okamihu nebola podaná záchranná látka Ventolín a to zrejme preto, že došlo s najväčšou pravdepodobnosťou k zámene liekov. Kto namontoval do modrej plastovej tuby ampulku iného lieku, na miesto život záchraňujúceho Ventolínu? Rodičia tvrdia, že oba spreje nám zapožičali v detskej ambulancii! To bolo podľa expertov ale protizákonné!

Vyjadrenia znalkyne a expertky v odbore zdravotníctvo a farmácia, odvetvie pediatria, naozaj vyráža dych! Znalkyňa sa vo svojom posudku jednoznačne vyjadruje, že chyba v liečbe nebohého chlapčeka jednoznačne nastala v osudný deň 3.novembra 2009, keď dieťatko lekár okamžite neodoslal na hospitalizáciu do nemocnice! Podľa znalkyne Matejko patril už pre svoj vek do rizikovej skupiny a podľa liečby lekárok zrejme išlo o dieťatko so stredne ťažkou obštrukčnou bronchitídou!

Prečo po druhom záchvate Matejka lekárka neposlala do nemocnice? Prečo obe lekárky dôležité lieky v sprejoch zapožičiali rodičom a nenechali to na odborníka? Prečo preniesli zodpovednosť na rodičov, od ktorých očakávali, že zhoršený stav dieťatka zrejme zvládnu v domácom prostredí?

Prečítajte si časť z posudku znalkyne, zhotoveného pre potreby policajného vyšetrovania. 

Výsluch lekárok na policajnej stanici

Jedna lekárka by už rodičom takto lieky nezapožičala, druhá si už nepamätá, aké spreje rodičom vydali! Matejkove detské lekárky, ktoré na poliklinike rodičia vyhľadali, keď dieťa potrebovalo akútnu pomoc aby prežilo, policajný vyšetrovateľ vypočúval ako svedkov. Sú to lekárky, ktoré Matejkov záchvat, laicky kŕč dýchacích ciest, ambulantne zvládli.

Jedna z lekárok, ktorá vydala rodičom lieky, si pred policajtom nespomenula na to, aké lieky rodičom vlastne dala. Svedčí o tom aj zápisnica o výsluchu svedka:

Otázka vyšetrovateľa na svedka: Aké liečivá boli odovzdané rodičom, ktoré tuby, ktoré ampulky a ktorý aplikátor?
Odpoveď: Neviem, Nepamätám si vzhľadom na odstup času.

Druhá, Matejova detská lekárka, tvrdí, že lieky dala rodičom protizákonne a už by tak nekonala. Prečítajte si časť zápisnice z policajného výsluchu:

Otázka právneho zástupcu poškodených na svedka: Vzhľadom k tomu, že ste povedali, že postup vydaja liekov bez odporúčania a alergológa alebo špecialistu bol nezákonný, zvolili by ste v súčasnosti rovnaký postup?
Odpoveď: Zrejme nie

Úradníci tvrdia: Lekárky chybu neurobili!

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v prípade úmrtia bábätka nezistil pochybenie v liečbe poskytovanej pediatričkami neštátnej polikliniky. Obe lekárky podľa úradníkov neurobili chybu ani v tom, keď chlapčeka ani po druhom záchvate neposlali okamžite do nemocnice. Prečítajte si časť záveru zo šetrenia Úradu pre dohľad v prípade úmrtia bábätka:

"V zdravotnej dokumentácii dieťaťa chýba záznam o zlepšení klinického stavu dieťaťa po podaní Ventolinu priamo v ambulancii pediatra, poučenie a informovaný súhlas zákonného zástupcu dieťaťa s diagnostickým a terapeutickým postupom nebol preukázateľne v zdravotnej dokumentácii potvrdený jeho vlastnoručným postupom. Zdravotná starostlivosť zo strany poskytovateľa zdravotnej starostlivosti PRO SANUS, a.s., Bratislava bola v súlade s ustanoveniami."

Kto je za smrť zodpovedný...

Dňa 29. decembra 2011 vyšetrovateľ úmrtia Mateja urobil zásadné rozhodnutie vo svojom vyšetrovaní. Po preštudovaní odborných znaleckých posudkov znalcov  ktorých sám oslovil, preštudovaní postupu jednej aj druhej lekárky, svoje policajné vyšetrovanie prerušil. “Prerušil“ laicky znamená, že dospel vo vyšetrovaní do bodu, keď nevie čo s prípadom ďalej!

Fakty ale hovoria jasne: S najväčšou pravdepodobnosťou došlo k zámene "záchranného lieku". Lekár dieťa neposlal do nemocnice keď mal a najmä, rodičom lekárka vydala oba spreje protizákonne. Pretože “bezpečne“ lieky mohli rodičom vydať iba v lekárni a to výlučne na predpis od detského špecialistu.

Prečítajte si policajné Uznesenie o prerušení trestného stíhania za prečin usmrtenia bábätka:

"Zámena liekov, podávaných zomrelému Matejkovi Fijkovi, ktorá sa zdá byť najpravdepodobnejšia a priamo súvisiaca s jeho smrťou sa po vyčerpaní dôkazných prostriedkov nepodarila preukázať konkrétnej osobe, ktorá by túto zámenu spôsobila."

Stanovisko spoločnosti ProCare, a.s

"24.3.2011 sme obdržali vyjadrenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou k tomuto prípadu s výsledkom šetrenia, v ktorom bolo konštatované, že nedošlo k pochybeniu lekára pri poskytnutí odbornej zdravotnej starostlivosti. Rovnako rešpektujeme aj závery vyšetrovania zo strany Okresného riaditeľstva policajného zboru SR."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy