Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zo Slovákov si firma urobila otrokov. Nezarobili, sú jej dlžní!
Zdielať na

Zo Slovákov si firma urobila otrokov. Nezarobili, sú jej dlžní!

Urobili si z nás novodobých otrokov - tvrdí to muž, ktorého s ďalšími Slovákmi zamestnala istá firma z prešovského kraja na práce vo Francúzsku. Robotníci po odpracovaní prvého mesiaca nezarobili nič. Práve naopak. Spoločnosti sú dlžní 25 eur! Firma tak oklamala viac ako 40 ľudí z celého Slovenska.

Tvrdo pracovali, nič nedostali, ešte sú dlžní

Večer ponuka a ráno už Slováci cestovali do Francúzska. Konečne práca a možnosť zarobiť si. No naši dychtiví robotníci sa v tomto prepočítali. Po dvoch mesiacoch sa vrátili domov bez jediného eura. "Novodobých otrokov si z nás urobili... Niekedy sme nemali ani čo jesť, bez koruny sme boli. Za celý mesiac a pol nám dali tak 170 eur. Sme robili strechy vo výškach," tvrdí jeden z podvedených, Ladislav.

Firma síce uvádza, že svojim zamestnancom mala zaplatiť asi 1400 eur, no oveľa vyššia je suma nákladov, ktoré mal každý z robotníkov spoločnosti uhradiť. Napríklad za ubytovanie, nájom vozidla či cestovné. "Nájom vozidla, čo sme ani nechodili, ale sme chodili pešo... Nám vyfakturovali, že sme im dlžní ešte 3,38. My im dlžíme 25 eur!"

S podvodníkom sa spojiť je takmer nemožné...

Polícia v tejto veci eviduje 40 poškodených z celého Slovenska. Prešovský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin podvodu. Spojiť sa s konateľom firmy je však nemožné. Dokonca sa to nedarí ani jeho bývalému spoločníkovi. Ten tvrdí, že francúzska strana peniaze vyplatila, no slovenský zamestnávateľ ich robotníkom nedal. V prípade dokázania viny hrozí mužovi 5 rokov za mrežami.

TASR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy