Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Škandál so silikónovými prsiami. Šéfa prepustili na kauciu
Zdielať na

Škandál so silikónovými prsiami. Šéfa prepustili na kauciu

Jeana-Clauda Masa, zakladateľa firmy PIP, ktorá vyrábala škodlivé prsné implantáty, obvinili vo štvrtok z ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Zaplatil kauciu 100 000 € a je stíhaný na slobode.

Masa zatkli vo štvrtok ráno v jeho dome na juhu Francúzska. Na základe vyšetrovania začatého v prístavnom meste Marseille, ktoré sa nachádza neďaleko bývalého areálu firmy PIP, zatkli aj druhého riadiaceho pracovníka spoločnosti, Clauda Coutyho.

Interpol tvrdí, že ho zatkli pre alkohol za volantom

Na Masa bol vydaný medzinárodný zatykač. Podľa Interpolu ale nijako nesúvisel s kauzou zlých implantátov. O zadržaní Francúza sa usilovala Kostarika kvôli tomu, že tam mal v roku 2010 údajne šoférovať pod vplyvom alkoholu.

Zatkli aj finančného exriaditeľa

V blízkosti Marseille policajti zadržali aj bývalého finančného riaditeľa spoločnosti. Ten bol zodpovedný za preplácanie náhrad škôd pacientkam, ktoré sa sťažovali na kvalitu implantátov.

Implantáty PIP sa vyrábali od roku 2001. Francúzske úrady ale zistili, že firma implantáty plnila lacnejším silikónovým gélom, ktorý nespĺňal zdravotnícke normy. Pevnosť puzdra naviac neodpovedala požiadavkám, takže sa v implantátoch objavovali trhliny, ktorými sa gél mohol uvolniť do tela a vyvolať zápal.

Implantáty od PIP má 400 000 žien po celom svete

Keď úrady v roku 2010 zistili, že firma vyrábala implantáty z nevhodného silikónu, nechali spoločnosť zavrieť. Implantáty PIP si ale do tej doby nechalo voperovať asi 400 000 žien po celom svete. Z toho asi 30 000 vo Francúzsku. Asi 2 700 Francúzok podalo na firmu PIP žalobu.

Bývalý riaditeľ spoločnosti minulý rok priznal, že jeho firma úmyselne používala neschválený silikón vlastnej výroby. Tvrdil však, že gél bol bezpečný a že sa ženy s implantátmi od PIP sťžažujú len preto, aby od firmy získali peniaze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy