Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ženám sa v tele trhali prsné implantáty
Zdielať na
Zahraničie

Ženám sa v tele trhali prsné implantáty

Zdroj: spike55151

Výrobca implantátov používal nebezpečný silikón, mnohé pacientky budú musieť podstúpiť novú operáciu

Produkty firmy PIP, ktorá použila pri výrobe implantátov nepovolený silikón, exportujú z juhu Francúzska do 66 krajín sveta. Opatrenie sa preto podľa odhadov dotkne rádovo desaťtisícok žien v Európe i Amerike, na ktoré môže čakať hoci ďalší neplánovaný zákrok.

Kontrola produktov preukázala, že producent použil pri implantátoch inú látku, akú uvádzal na obaloch, informovali dnes francúzske médiá. Podľa slov Jeana-Clauda Ghislaina z agentúry Affsaps, zodpovednej za bezpečnosť zdravotníckej starostlivosti, použitá látka ani v najmenšom nespĺňala platné predpisy.

Na podvod prišli vlastne lekári, pretože u neobvykle vysokého počtu pacientiek došlo k roztrhnutiu implantátov a tak bola nutná ďalšia operácia. Následne Affsaps nariadil stiahnutie výrobkov z trhu. Všetky ženy, ktorých sa to týka, sa budú musieť podrobiť mamografickému vyšetreniu.

Firma PIP predala od roku 1992 podľa vlastných údajov 200.000 implantátov do prsníkov, nepovolený silikón používala v nich od roku 2006. Iba vo Francúzsku si prsníky nechalo zväčšiť asi pol milióna žien, z toho okolo 30.000 mohlo dostať implantát z produkcie PIP.

Silikón za normálnych okolností nespôsobuje zdravotné problémy, o druhu, ktorý používal výrobca, však v tomto smere jestvujú pochybnosti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy