Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
ZÁZNAM: Piťovci mali vlastný rukopis. A po Bratislave chodili obrnení...
Zdielať na

ZÁZNAM: Piťovci mali vlastný rukopis. A po Bratislave chodili obrnení...

24 hodín už sedí vo väzbe. Reč je o Jurajovi O. Mužovi, ktorého polícia považuje za šéfa zločineckej skupiny tzv. piťovcov. Tých zatýkali za dramatických okolností kukláči tento utorok. Televízii JOJ sa podarilo získať exkluzívne informácie o konkrétnych obvineniach šiestich ľudí.

Podľa uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré proti tejto zločineckej skupine vzniesol 14.11. 2011 vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite, je údajný šéf bandy Juraj O. (35) obvinený spolu s ďalšími piatimi mužmi zo zločinu poškodzovania cudzej veci v súbehu so zločinom nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Niektorí členovia jeho skupiny sa pred mužmi zákona snažili zobrať nohy na plecia. Napokon im to však nevyšlo. Polícia takýto scenár predpokladala a tak na možný útek si dala pozor. Utekajúcich chlapov policajti čakali na očakávanej únikovej ceste a tí následne skončili v putách.

Celý zákrok proti piťovcom bol podľa ministra vnútra Daniela Lipšica profesionálny a zásahové jednotky boli maximálne šetrné voči podozrivým a ich rodinám. „Išlo o jednu z najnebezpečnejších skupín, ktorá sa presúvala po meste Bratislava v pancierovaných limuzínach, ozbrojení, v nepriestrelných vestách,“ upozornil Lipšic.

Počas razie skončil v putách aj samotný Piťo. Podľa vyšetrovateľa mal Juraj O. ako najvyššie postavený člen v tejto organizovanej skupine zabezpečiť materiálno-technické vybavenie potrebné na to, aby jeho ľudia mohli “vyhodiť do vzduchu“ rodinný dom Róberta T. v Trnave.

Výbuch domu zrealizoval Blažíček za tisícku!

Podľa polície mal Piťo poveriť svojich "vojakov“ na výbuch domu Róberta T. a k tomu aj podpálenie jeho osobných áut.  O autá mali prísť aj ľudia, ktorí s týmto mužom spolupracovali! Na tejto rozsiahlej akcii sa malo zúčastniť celkom šesť ľudí: Igor D., Adam Š., Rastislav H., Martin P., Peter B. a Michal B.

Podmienkou malo byť to, že výbuch domu a podpálenie áut musí prebehnúť naraz v jedom okamihu! Podľa polície práve takto zrealizovaný útok mala byť "značka" skupiny piťovcov – niečo ako “ich vlastný rukopis“.    

Aby rukopis piťovcov bol ešte výraznejší, v tú istú noc a rovnakom okamihu (30. marca 2010 o 02:20 hod) mali podľa polície obvinení muži na základe rozkazu od svojho šéfa zrealizovať aj podpálenie ďalšieho auta v Trnave. To patrilo blízkemu človeku práve spomínaného Róberta T. Za túto robotu dostal obvinený Peter B. odmenu 500 eur.

Na vyhodenie domu do vzduchu si piťovci údajne najali Blažíčka

Blažíček dostal za úlohu vyhodiť dom do vzduchu výbušninou, o ktorej vedel, že je to trinitrotoulén teda TNT. V skutočnosti mu podľa polície práve Piťo mal zabezpečiť dva kusy náložiek tritolu o váhe 400 gramov a dva kusy vojenského časového roznecovača Ča-Ro-Z-6O.

Túto výbušninu uloženú v igelitke odovzdal Rasťo H. Martinovi P. Ten následne TNT a roznecovač odovzdal Adamovi Š. Ako funguje roznecovač a kompletný výbušný systém predviedol Martin P. na ďalšom stretnútí Adamovi Š, Igorovi D. a Viktorovi M. Až potom sa výbušnina dostala do rúk Blažíčkovi. Zhodou náhod, tento má rovnaké meno a priezvisko ako Michal B. alias Jašter, oslobodený spod obžaloby v známej kauze Daniela Tupého.

Pre potreby útoku použili kameru aj policajnú linku 158

Podľa informácií, ktoré TV JOJ získala, mali mať obvinení piťovci útok na dom Róberta T. a jeho autá údajne precízne pripravený. Na zmapovanie domu, ktorý mal obvinený Blažíček vyhodiť do vzduchu, vyhotovili kamerovú snímku, ktorú si útočník pozrel, aby presne vedel, o ktorý dom v Trnave ide.

Krátko pred samotným útokom na spomínaný dom mala dodnes neznáma osoba zatelefonovať na policajnú linku 158. Telefonát mal odlákať trnavské policajné hliadky z mesta tak, aby Blažíček mohol pokojne odpáliť výbušninu a bezpečne z miesta činu ujsť. To sa podľa polície v Trnave aj reálne stalo 30. marca 2010 o dvadsať minút po druhej ráno.

Za odpálenie výbušniny mal dostať Blažíček od samotného bossa piťovcov, sprostredkovane cez jeho vojakov, odmenu v sume 1 000 eur. A to aj napriek tomu, že svoju úlohu napokon splnil iba čiastočne. Vyhodenie do vzduchu celého domu totiž nevyšlo. Explózia zdemolovala iba zaparkované luxusné BMW a dom iba zanedbateľne poškodila. Celý priebeh akcie zachytila aj priemyselná kamera. Pozrite si reportáž Sama Migaľa a Dáriusa Haraksina.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy