Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Naša polícia pracuje na 104 percent!
Zdielať na

Naša polícia pracuje na 104 percent!

Slovenská polícia pracuje na 104 percent. Vyplýva to z jej vlastného hodnotenia, ktoré sme získali. To, či jej ľudia dôverujú viac, ako v minulosti, však nie je známe. Občania totiž zatiaľ na hodnotenie práce policajtov nemajú vplyv.

Aj keď premenu slovenskej polície na svoj britský vzor zatiaľ nemožno voľným okom postrehnúť, predstavitelia policajného zboru už vidia zmeny k lepšiemu. Súčasťou reformy polície, ktorú jej vedenie predstavilo začiatkom roka, bolo aj nové hodnotenie zboru založené na vopred stanovených cieľoch. Tie musí splniť každý policajt vo výkone.

"Plán je rozdelený do šiestich kategórií a každá z nich má určenú percentuálnu dôležitosť podľa základných úloh polície, chrániť na prvom mieste životy, zdravie a majetok občanov," vysvetľuje hovorca Prezídia PZ SR Michal Slivka. Z doterajšieho hodnotenia vyplýva, že polícia pracuje viac než uspokojivo.

Michal Slivka: "Policajný zbor Slovenskej republiky v prvom polroku 2011 splnil stanovené skupinové ciele na 103,99%." Faktom ale je, že v tomto hodnotení sa zatiaľ neodráža názor verejnosti na prácu polície, hoci cieľom jej reformy bolo vybudovať inštitúciu, ktorej občania dôverujú. Tí sa mali pôvodne vyjadrovať k práci polície už od júla, ale doteraz sa tak nestalo.

"Pri služobnom zákroku bude mať každý občan právo vyplniť dotazník a vyjadriť sa, aká služba mu bola poskytnutá... Teda okrem obvinených," vraví minister vnútra SR Daniel Lipšic. Podľa analytika ľudia skôr vnímajú stav bezpečnosti krajiny podľa toho, čo vidia v správach a čo sa deje okolo nich. Podobným štatistikám príliš neveria. "Aby sa len neukazovali štatistiky a tabuľky, ktoré už idú ľuďom na nervy," ponúka svoj názor bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Hovorca Prezídia PZ SR Michal Slivka: "Hodnotiace dotazníky, ktorými budú môcť prácu polície priamo v službe hodnotiť občania, budeme distribuovať od 1. januára budúceho roka." Tieto dotazníky by sa neskôr mali stať súčasťou hodnotiaceho systému každého policajta.

Policajné auto s nápisom pomáhať a chrániť

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy