Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Po 7 rokoch si vypočul rozsudok za zastrelenie psa
Zdielať na

Po 7 rokoch si vypočul rozsudok za zastrelenie psa

ZLATÉ MORAVCE / Pred 7 rokmi zastrelil psíka a teraz si na súde vypočul rozsudok. Ide o poľovníckeho funkcionára zo Zlatých Moraviec. K streľbe došlo v okrajovej časti obce Hostie. Poľovník mal vystreliť na psíka z brokovnice iba pár metrov od rodinných domov. Asta zomierala niekoľko hodín v bolestiach.

Pred 7 rokmi bola Asta na prechádzke so strýkom majiteľov. Sučka bola pustená navoľno a kúsok odbehla. Všimol si ju poľovník a do zvieraťa strelil z brokovnice. "Strieľal, kde nemal. 50 metrov od záhrad, čo mu zákon nepovoľuje," reagoval majiteľ zastreleného psa Roman Hindický. 

Rodina so psíkom bežala k veterinárovi, no zachrániť sa ho nepodarilo. Majitelia sa rozhodli za Astu bojovať. Obvinenie napokon padlo po rokoch a po viacerých sťažnostiach. "Robili sme to len preto, lebo to bol člen rodiny, a aby to nezmyselné zabíjanie zvierat konečne prestalo," povedal Hindický. Poľovník bol obvinený z prečinu týrania zvierat a skončil pred súdom. Pojednávania sa ťahali zhruba dva roky. "Ukázalo sa, že sa oplatí bojovať za práva zvierat," konštatoval právny zástupca Peter Kováčik. Poľovník sa obhajoval na súde, že odvracal nebezpečenstvo, ako člen poľovnej stráže čo sa však súdom nepreukázalo. "Tu je dôvod, aby som bol v podstate zlikvidovaný z poľovníctva vymyslené kauzy," vyjadril sa odsúdený poľovník Ján Jonis. 

Sudkyňa napokon dôchodcu uznala za vinného. Musí zaplatiť peňažný trest 500 eur a prepadne mu aj brokovnica. Rozsudok však ešte nie je právoplatný. Muž sa odvolal a o všetkom tak bude rozhodovať krajský súd. "Ja to beriem ako vykonštruovanú kauzu lebo 7 rokov nemôže trvať takýto prípad," povedal odsúdený poľovník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy