Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Mesiac po atentáte na premiéra: Aká atmosféra vládne v Handlovej a ako pokračuje vyšetrovanie?
Zdielať na

Mesiac po atentáte na premiéra: Aká atmosféra vládne v Handlovej a ako pokračuje vyšetrovanie?

BRATISLAVA / Presne pred mesiacom sa zraky celého sveta upierali do Handlovej. Na tunajšom námestí postrelil 71-ročný dôchodca premiéra Roberta Fica. S ťažkými zraneniami ho previezli do nemocnice. Ako pokračuje vyšetrovanie a aká atmosféra vládne po mesiaci v Handlovej, zisťoval reportér TV JOJ Pavol Čertík.

​V momente, keď Robert Fico odchádzal pred mesiacom z výjazdového rokovania, sa išiel pozdraviť so svojimi priaznivcami. Vtom na neho 71-ročný dôchodca Juraj Cintula vystrelil päť rán z pištole. Robert Fico skončil s ťažkými zraneniami v banskobystrickej nemocnici. Útočníka zadržali okamžite po streľbe. Útok na Roberta Fica pripomína na handlovskom námestí diera v strome, ktorú môžete vidieť vo videu.

Handlová sa podľa miestnych dostala do zlého povedomia

"Je to neprijateľné, nemalo by sa to robiť," vyjadril sa miestny obyvateľ. Ostatní opýtaní s ním súhlasili. V čase streľby bolo v týchto miestach množstvo ľudí. Policajti viacero z nich ešte stotožňujú. Najnovšie pátrajú po dvoch mužoch. Jedného z nich sme nasnímali počas príchodu Roberta Fica na rokovanie vlády. Srdečne sa s ním zdravil. 

V prípade by mali vystupovať ako svedkovia. Po ich identite policajti pátrajú. "Žiadame občanov o stotožnenie osôb na fotografiách, ktoré mali byť svedkami udalosti dňa 15. mája 2024 v Handlovej, aby informácie k týmto osobám oznámili na linke 158 alebo aby sa osoby na fotografiách prihlásili na najbližšom oddelení polície," informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Roman Hájek. Zisťovali sme aj to, v akom štádiu je samotné vyšetrovanie. 

Prípravné konanie je neverejné

"Vo veci vražedného útoku na predsedu vlády SR, ako aj súvisiacich okolností (vrátane prešetrenia postupu príslušníkov Úradu na ochranu ústavných činiteľov), sú OČTK vedené trestné stíhania," objasnila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová. Nateraz je na prípad embargo.

"Nakoľko vo veciach prebieha prípravné konanie, ktoré je neverejné, nie je možné poskytnúť bližšie informácie. Verejnosť samozrejme o podstatných faktografických informáciách o trestných konaniach budeme informovať hneď, akonáhle to stav konaní dovolí," dodala Drobová. Útočník je stále hospitalizovaný na psychiatrii vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Tu bude pravdepodobne do začiatku procesu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy