Jasno
35°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Mimoriadne silná búrka zničia úrodu: Pozrite si, ako vyzerá situácia na tomto mieste
Zdielať na

Mimoriadne silná búrka zničia úrodu: Pozrite si, ako vyzerá situácia na tomto mieste

SABINOV / Mimoriadne vážne škody spôsobila včerajšia silná búrka v okrese Sabinov. Voda zaplavila záhrady, dvory a valila sa po cestách. Úroda je zničená. Ako to tam vyzerá, zmapoval reportér TV JOJ Vlado Jurek.

​Problémy hlásili z viacerých obcí v okolí Sabinova. Prívalová voda po výdatných dažďoch zaplavila aj dvory a záhrady v Jarovniciach. Tu majú mnohí ešte v živej pamäti tisícročnú vodu, pri ktorej pred 26 rokmi prišlo o život 50 ľudí. "Toľko vody prišlo, že sme sa zľakli. Vzali sme deti a utekali sme," povedala obyvateľka Jarovníc. 

Prúd vody bol natoľko silný, že niekde vyvrátil aj plot. Po tom, ako voda opadla, zanechala po sebe zničenú úrodu a nánosy bahna a kameňa. Ľudia si museli vysúkať rukávy a pustiť sa do práce. K slovu sa dostala aj technika.

Pozrite sa, ako kruté počasie zničilo úrodu v týchto obciach

V marhuľovom sade v Dulovciach sa z počasia neradovali. Na juhu Slovenska počasie vyčíňalo krátko pred polnocou. Ovocie, ktoré sa podarilo uchrániť pred mrazmi, skončilo buď pod stromami, alebo dobité, s dierami po kúskoch ľadu. Ľadovec ničil aj vo vinohradoch, v Strekove hovoria o zničení 70 percent úrody. "Trvalo to zhruba 15 až 20 minút, krúpy boli veľké asi 3 centimetre, ako pingpongové loptičky. Lístky sú zničené, strapce buchnuté, začne to hniť," povedal Tomáš Kasnyik, vinár a predseda predstavenstva PD Strekov. 

V miestnom družstve hovoria o vysokých škodách na celej výmere. Na výnosy v kukurici a najmä v repke tento rok môžu zabudnúť. Viac si pozrite vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy