Jasno
35°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Desivý pád vo Vysokých Tatrách: Trojica českých horolezcov sa zrejme pošmykla
Zdielať na

Desivý pád vo Vysokých Tatrách: Trojica českých horolezcov sa zrejme pošmykla

VYSOKÉ TATRY / Horská záchranná služba prijala v sobotu (8.6.) popoludní v krátkom čase až dve volania o pomoc. Lezci z rôznych miest videli pád trojice českých horolezcov v oblasti Dračieho štítu vo Vysokých Tatrách. Zásah trval až do večera.

​Vo videu uvidíte autentické zábery zo záchrannej akcie. Pilot i operátor dostali priamo na miesto iba jedného horského záchranára. Pre prudkú zmenu počasia museli z lokality ihneď odletieť, no ďalších následne spustili desiatky metrov ďalej. Kým dorazili záchranári k Dračiemu štítu, náhodní svedkovia neváhali a výrazne pri záchrane pomohli.

Turisti liezli do časti, do ktorej sa veľmi nechodí

"Bol tam aj v lokalite náš jeden záchranár, tiež vo voľnom čase, ktorý tam liezol. Prišiel pomôcť. Aj ostatní ľudia, ktorí mohli, pomáhali," informoval záchranár HZS Vysoké Tatry Ľubomír Ďuraš. Traja českí horolezci sa dostali do problémov v stene Dračieho štítu. "Liezli do takej časti, kde sa veľmi nechodí. Bol to taký komín, ktorý je, nad ktorým je žľab plný voľných skál," dodal záchranár. 

Najprv vypadol jeden z trojice "Tvrdil, že s ním odišla, ako keby nejaká taká mokrá lavína, ale bol to nejaký asi mokrý snehový vankúš, ktorý sa s ním uvoľnil," objasnil Ďuraš. Horolezec padal desiatky metrov, jeho dvaja spolu-lezci uviazli na skalnej platni. Žena mala poranenú nohu. "Pacientku s úrazom dolnej končatiny spúšťali za pomoci lán a vybudovania rôznych stanovísk v snehu," doplnil záchranár. Oboch zranených tak dostali záchranári na bezpečné miesto. Na snehovom poli hrozil pád.

Vo vyšších polohách je stále veľa snehu

Následne posádka vrtuľníka odviezla dvojicu do nemocnice. Vo vyšších polohách je stále veľa snehu, a tak horskí profesionáli upozorňujú turistov na to, aby v týchto lokalitách používali zimný výstroj. "Ešte ten sneh bude niekoľko týždňov v horách, treba mať ozajstné mačky. Potrebujete dlhšie hroty, aby ste prešli nejaké snehové polia bezpečne," avizoval záchranár HZS Vysoké Tatry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy