Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Nálezy z druhej svetovej vojny: Pyrotechnici zneškodňovali delostrelecké míny a granát
Zdielať na
Krimi

Nálezy z druhej svetovej vojny: Pyrotechnici zneškodňovali delostrelecké míny a granát

Zdroj: fb: Polícia SR Prešovský kraj

MEDVEDIE/BUKOVCE/DLHOŇA / Počas stredy (5. júna) boli pyrotechnici vyslaní k trom samostatným nálezom naprieč Prešovským krajom. Zneškodňovali tri nevybuchnuté zbrane z druhej svetovej vojny v obciach Medvedie, Bukovce a Dlhoňa.

​Medvedie

"Krátko pred 11.00 hodinou dopoludnia na tiesňovú linku 158 oznámil muž (54), že pri výkopových prácach na jednom z pozemkov v obci Medvedie našiel neznámu muníciu. Miesto nálezu bolo vyslanou policajnou hliadkou zaistené, až do príchodu krajských pyrotechnikov," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

Pyrotechnici určili, že ide o delostreleckú mínu 82 mm z obdobia druhej svetovej vojny.

Muníciu zaistili a prevzali k zneškodneniu.

Bukovce

Aj starosta obce Bukovce cez tiesňovú linku oznámil nález granátu v obci, pod mostom v miestnom potoku v smere na obec Gribov.

"Išlo o delostrelecký granát dlhý 10,5 centimetra, taktiež z vojnových čias. Aj táto munícia bola pyrotechnikmi zaistená a prevzatá na zneškodnenie," priblížila Ligdayová.

Dlhoňa

Do tretice v obci Dlhoňa, pri výkopových prácach našiel muž predmet, ktorý mu pripomínal muníciu.

Aj v tomto prípade policajná hliadka miesto zabezpečila až do príchodu pyrotechnikov. Tí určili, že ide o ďalšiu delostreleckú mínu (82 mm) z obdobia II. svetovej vojny.

"S muníciou, jej časťou alebo predmetom, ktorý by mohol byť muníciou, v žiadnom prípade nie je vhodné manipulovať. Munícia napriek svojmu veku je vo väčšine prípadov stále plne funkčná." varuje polícia.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy