Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Seniora obrali o desiatky tisíc eur a rodinný dom. Podvodníci už poznajú svoj trest
Zdielať na

Seniora obrali o desiatky tisíc eur a rodinný dom. Podvodníci už poznajú svoj trest

GELNICA / Zneužili dobrotu a potom aj strach dôchodcu, obrali ho o viac ako 80-tisíc eur a dom. Na prípad z Gelnice upozornil ešte vlani všímavý sused bezbranného Jozefa Štefánika. A keďže sa polícia aj súd rýchlo rozhýbali, dôchodca neprišiel o strechu nad hlavou.

Dvojicu priviedla na súd eskorta, keďže od októbra sú vo väzbe. Čelili obvineniu za obzvlášť závažný trestný čin podvodu. Keďže od februára 2023 si postupne napožičiavali od dôchodcu Jozefa desaťtisíce eur.

Keď mu došli peniaze, prišli s novým príbehom. "Že keď sa prepíše dom, potom behom troch dní bude naspäť. Že potom mi vyplatia všetky peniaze," opísal podvedený Jozef Štefánik. "Urobili na neho vážny podvod. Až sami vidíte, v akom je ten človek stave," uviedol Ladislav Lukáč, used podvedeného.

Z toho skončil Gelnický dôchodca na psychiatrii. Prípad nabral rýchly spád. Na prvom hlavnom pojednávaní sa podvodníci ku skutku priznali. "Ja ľutujem, že som spáchal ten trestný čin," uviedol neprávoplatne odsúdený Igor Bandi. "Ľutujem čo sa stalo a som schopná platiť škodu dotyčnému pánovi," doplnila neprávoplatne odsúdená Lucia Bandyová.

Medzičasom súd rozhodoval o kúpno-predajnej zmluve na rodinný dom v Gelnici. Túto zmluvu uznal za neplatnú. "Obvinení konali s vedomím, že požičané finančné prostriedky poškodenému vôbec nevrátia, že na vrátenie požičaných finančných prostriedkov nemajú príjmy. Seba obohatili tým, že uviedli iného do omylu a spôsobili tak na cudzom majetku škody veľkého rozsahu," informovala OS Spišská Nová Ves. 

Dvojici špekulantov hrozilo väzenia až na 15 rokov. No vzhľadom na priznanie a prejavenú ľútosť bol ich trest omnoho nižší. Súd ich uznal za vinných a uložil im trest odňatia slobody - Igorovi v trvaní 6 rokov a 8 mesiacov, Lucii v trvaní 6 rokov. Taktiež dostali ročný probačný dohľad. Všetky procesné strany si nechali 15-dňovú lehotu na možné odvolanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy