Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Prevádzal deti v luxusnom aute, ďaleko nedošiel
Zdielať na

Prevádzal deti v luxusnom aute, ďaleko nedošiel

MEDZILABORCE / Luxusné auto, luxusné mobily - nik by nebol povedal, že do najmenšieho okresného mesta na Slovensku prišiel za nelegálnymi zárobkami. Prevádzač prišiel vyzdvihnúť migrantov z detského domova v Medzilaborciach. Stihli sa však dostať iba do neďalekého Humenného.

​Chlapci sa stretli s mužom, ktorý im mal pomôcť dostať sa zo Slovenska ďalej do krajín západnej Európy. V Medzilaborciach boli umiestnení v detskom domove.

Na luxusnom aute a s dvoma luxusnými mobilnými telefónmi. Do najmenšieho okresného mesta na Slovensku prišiel vyzdvihnúť maloletých cudzincov, ktorí ušli z detského domova. Ich sen o tom, že o pár hodín budú vo vysnívanej krajine, sa však skončil o 40 kilometrov ďalej. Na vjazde do Humenného ich zastavili príslušníci Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii.

"Neplnoletých cudzincov umiestnených v centre pre deti a rodiny v Medzilaborciach, mal nelegálne prevážať do štátov západnej Európy," informuje Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru. Vodič skončil v putách a s obvineným na krku. Z prevádzačstva ho sudca uznal za vinného. "Súd uložil obžalovanému trest vyhostenia z územia Slovenskej republiky na dobu 5 rokov,"  hovorí Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji. Muž okrem toho dostal aj trest prepadnutia veci. O luxusné mobilné telefóny prišiel. Prepadli v prospech štátu. Chlapci sa vrátili naspäť do detského domova.

​Prevádzačstvo a nelegálna migrácia detí je problém

Za posledných 5 rokov prišlo do tohto zariadenia vyše 570 maloletých cudzincov. Z tohto počtu na Slovensku zostalo sedem a v prípade 37 z nich došlo buď k zlúčeniu s rodinou, alebo sa vrátili do krajiny pôvodu. O mnohých však úrady zmienky nemajú. V pátraní je vyše 130 detí. "Dôvodom nevypátrania môže byť zmenená identita maloletých bez sprievodu, účelové neprihlásenie sa v cieľovej krajine," dopĺňa hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, Iveta Dorčáková.

Iba na sklonku minulého roka policajti obvinili z prevádzačstva 12 osôb, ktoré s útekmi z detského domova pomáhali minimálne 40 deťom. V roli prevádzačov boli ľudia zo Sýrie, Turecka, Egypta či Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy