Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Vyšetrovanie výbuchu v bani Nováky ukončili
Zdielať na

Vyšetrovanie výbuchu v bani Nováky ukončili

NOVÁKY / Koncom apríla minulého roka sa v bani Nováky ozval výbuch. 200 metrov pod povrchom došlo k vyhoreniu metánu. Výsledkom bolo osem zranených baníkov. Pred súd sa ale nepostaví nikto. Podľa polície k žiadnemu trestnému činu nedošlo.

​​Koncom apríla minulého roka v bani v Novákoch vyhlásili mimoriadnu situáciu. Na miesto smerovali desiatky záchranárov. Dôvodom bolo, že 200 metrov pod povrchom došlo k vyhoreniu metánu a ozval sa výbuch. "Došlo k náhlemu vytlačeniu metánu," potvrdil Stanislav Paulík, riaditeľ hlavnej banskej záchrannej služby v Prievidzi.

Nikto nebude trestne stíhaný

V tom čase pracovalo v bani desať baníkov. Výbuch zranil ôsmich z nich. Pred súd sa však nepostaví nikto. Podľa polície k žiadnemu trestnému činu nedošlo. Metán nie je ani vidieť ani cítiť a chlapi nemali šancu ujsť. "Na monitoroch je vidno, že to bola jednorazová udalosť," dodáva Paulík.

Štyria z baníkov museli byť vo vážnom stave prevezení vrtuľníkmi do popáleninových centier v Bratislave a Košiciach"Utrpeli ťažké popáleniny hlavy, krku, horných končatín a podozrenie aj na inhalačnú traumu," uviedla Zuzana Hopjaková z vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby.

Polícia začala po výbuchu trestné stíhanie, no aktuálne ho zastavila. "Vzhľadom na výsledky znaleckého skúmania vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne rozhodol o zastavení trestného stíhania vo veci prečinu všeobecného ohrozenia z dôvodu, že nebola naplnená skutková podstata žiadneho trestného činu." informovala hovorkyňa Krajského policajného zboru Trenčín Katarína Kuzmová.

Rovnako skončilo aj vyšetrovanie banského úradu. "Z poznatkov zistených počas priebehu vyšetrovania vyplýva, že nie je možné jednoznačne, teda nespochybniteľne určiť, čo bolo hlavnou príčinou vyhorenia metánu a tým aj príčinu pracovných úrazov. Preto nie je možné konštatovať konkrétne a jednoznačné porušenie bezpečnostných predpisov," vyplýva zo stanoviska ministerstva hospodárstva SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy