Skoro jasno
17°
Bratislava
Blanka
16.6.2024
Najvyšší súd potvrdil oslobodzujúci rozsudok v kauze prípravy vraždy exstarostu
Zdielať na

Najvyšší súd potvrdil oslobodzujúci rozsudok v kauze prípravy vraždy exstarostu

BRATISLAVA / Za kauzou pripravovanej úkladnej vraždy bývalého starostu Marianky padla definitívna bodka. Najvyšší súd oslobodil trojicu mužov, ktorým pôvodne hrozilo až doživotie.

Ex-starostovi Marianky Dušanovi Statelovi pred rokmi najprv zhorela garáž, potom auto či stodola s koňom. Po vyhrážkach nakoniec odstúpil z funkcie. Neskôr vyplávalo na povrch, že mal byť dokonca za sumu 35-tisíc eur zavraždený. "Pochopil som, že všetko, čo sa tu v obci okolo mňa deje je psychický nátlak, aby som rezignoval. Obávam sa o svoj život aj život rodiny," povedal Dušan Statelov.

Na lavici obžalovaných skončil podnikateľ spolu s ďalšími dvoma mužmi. Od začiatku vinu popierali. Za prípravu úkladnej vraždy starostu Dušana Statelova im pôvodne hrozili až doživotné tresty. Špecializovaný trestný súd ich ale pred dvoma rokmi všetkých oslobodil. Dôkazy boli slabé a svedkovia menili výpovede. Prokurátor sa odvolal a celá kauza tak skončila na Najvyššom súde.

"Je to skutočne výsmech zneužitia súdnej a výkonnej policajnej moci. Viete si predstaviť tie emócie rodín, ktoré s tým boli spojené?" znejú slová obžalovaného Kamila Bernátha. Senát dal nakoniec za pravdu prvostupňovému súdu. Obžalovaná trojica neskrývala radosť.

"Sme radi, že to tak skončilo. Dnešným dňom skončil príbeh, ktorý začal pred tri a pol rokmi, ktorý začal tým, že nás o piatej ráno zobrali so samopalmi na hlavách. Na základe vymysleného príbehu, ktorý si vymysleli policajti u dvoch levov," dodáva dnes už oslobodený Kamil Bernáth.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu je právoplatné a všetci traja obžalovaní sú definitívne oslobodení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy