Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Zamestnancov nútila, aby jej odvádzali časť platu. Riaditeľka sa postavila pred súd
Zdielať na

Zamestnancov nútila, aby jej odvádzali časť platu. Riaditeľka sa postavila pred súd

SVIDNÍK / Na Svidníckom pracovisku bardejovského súdu pokračovalo pojednávanie v prípade vydierania podriadených, a to riaditeľkou základnej školy v obci Kružlová. Podľa obžaloby, v priebehu niekoľkých rokov mala riaditeľka školy pod hrozbou straty zamestnania nútiť zamestnancov, aby jej mesačne odovzdávali časť svojho platu.

"V mesiaci október alebo november 2012 ma zavolala pani riaditeľka, že mi zvyšuje plat a že z výplaty mám dávať 50 eur," hovorí poškodený učiteľ. Takto pred súdom opísal situáciu jeden z učiteľov. Peniaze mal pravidelne odvádzať každý mesiac a to po dobu niekoľkých rokov. Učiteľ, ktorý sa dnes na súde rozhovoril, spomínal aj rôzne odporúčania riaditeľky o tom, aby o tom nikde nehovoril. Plat mu takto mala zvýšiť dvakrát. Neskôr už mal platiť mesačne 150 eur. 

"Bál som sa, že prídem o prácu tak som súhlasil. Prikázala mi, aby som o tom nikomu nerozprával," pokračuje učiteľ. Pod hrozbou straty zamestnania jej štyria zamestnanci školy mali pravidelne odvádzať zo svojho platu. Malo sa to diať v rokoch 2012 až 2019. Za tie roky sa suma takto vyplatených peňazí mala vyšplhať na takmer 10-tisíc eur. Týkať sa to malo troch učiteľov a jedného školníka. Aj ten pred súdom vypovedal ako mal zo zvýšenej výplaty odovzdávať peniaze. "Na účet mi dávala peniaze, ja som tie peniaze vyberal a som dával jej. 100 eur v rámci mzdy," spomína školník.

Obžalovaná riaditeľka základnej školy v minulosti pred súdom odmietla vypovedať, na súde tak odznela jej výpoveď z prípravného konania. Obžalovaná však pred súdom na prvom pojednávaní vyhlásila, že akékoľvek obvinenia odmieta a a trvá na tom, že je nevinná. V prípade dokázania viny jej hrozí podľa obžaloby až 10 rokov za mrežami.

Pojednávania sa zúčastnila aj predsedníčka Krajskej rady školských odborov. Prípadom je mimoriadne pohoršená. Nerozumie tomu, prečo poškodení o tom toľké roky mlčali. "No určite len obava o stratu zamestnania, lebo sa to deje v regióne, kde je s prácou problém," uvádza predsedníčka Darina Nagyová. "Niekedy mi v robote alebo keď som ju viezol autom hovorila, že kde by si bol bezo mňa, lebo tu je hladová dolina," dodáva poškodený učiteľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy