Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Miesto doživotia podmienka: Muž v statuse opisoval, ako sa vyhodí do vzduchu
Zdielať na

Miesto doživotia podmienka: Muž v statuse opisoval, ako sa vyhodí do vzduchu

PEZINOK / Hrozilo mu doživotie, no nakoniec vyviazol s podmienkou. Ronalda, ktorého obžalovali pre terorizmus, nakoniec odsúdili za šírenie poplašnej správy. Leopoldovčana zadržali kukláči z NAKA potom, čo na sociálnej sieti opisoval svoje predstavy, ako sa pomocou batohu s výbušninou, vyhodí do vzduchu.

​Po 44-ročného Ronalda si prišli kukláči z NAKA do rodičovského domu v Leopoldove ešte vlani. Vo Facebookovej skupine zverejnil v statusoch niekoľko jeho myšlienkových pochodov. Toto bol jeden z nich. "Teraz si znova predstavujem ako vyb***nem s batohom naplneným vý***ninou. Stvorím tak nový vesmír okolo seba," znelo v statuse.

Kukláči mu pri domovke zaistili rôzne veci. Od nákresu na výrobu samovražedného batohu, chemikálie, pyrotechnické výrobky, či pištoľ s nábojmi. Pred rokmi pri manipulácií s pyrotechnikou dokonca prišiel o končeky prstov a poškodil si aj oko. "Obžalovaný sa od počiatku konania ku skutku priznával a jeho spáchanie ľutoval, v podstate sme nesúhlasili len s právnou kvalifikáciou," povedal obhajca Tomáš Volek.

Z doživotia podmienka

Ronalda obžalovali pre terorizmus a hrozilo mu až doživotie. Na pojednávania ho eskorta vždy priviezla z psychiatrie pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Po sérii pojednávaní padol rozsudok. Súd zmenil právnu kvalifikáciu a odsúdili ho šírenie poplašnej správy a nedovolené ozbrojovanie. Senát mu vymeral 3-ročnú podmienku a povinnú psychoterapiu. "My sme v podstate spokojní, pretože sa senát stotožnil s tou našou argumentáciu. My sme od počiatku tvrdili, že on nemal závažným spôsobom zastrašiť obyvateľstvo a s tým sa súd stotožnil a právnu kvalifikáciu zmenil," dodal obhajca.

Ronald požiadal aj o prepustenie z väzby na slobodu. "Senát nahradil väzbu obvineného dohľadom probačného a mediačného úradníka. Prokurátor podal sťažnosť proti rozhodnutiu súdu o ktorom rozhodne Najvyšší súd SR. Sťažnosť prokurátora má odkladný účinok, to znamená, že obvinený zostáva vo väzbe do rozhodnutia Najvyššieho súdu," vysvetlila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

Rozhodnutie v tejto kauze ešte nie je právoplatné a posledné slovo bude mať Najvyšší súd. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy