Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Maroš bol krivo obvinený pred šiestimi rokmi. Odškodného sa stále nedočkal
Zdielať na

Maroš bol krivo obvinený pred šiestimi rokmi. Odškodného sa stále nedočkal

KEŽMAROK / Maroš Oračko z Rakús žiada štát o niekoľko tisícové odškodné. Kežmarský vyšetrovateľ ho pred šiestimi rokmi krivo obvinil z pokusu o znásilnenie. Dokonca strávil takmer dva mesiace vo väzbe. Tento prípad sme od začiatku sledovali aj my.

Maroš stále čaká na ospravedlnenie

"Nikto mi nič do dnešného dňa nepovedal. Ešte sa mi smejú, keď ma vidia na ulici tí konkrétni policajti," povedal krivo obvinený Maroš Oračko. Maroš sa ani po šiestich rokoch nedočkal ospravedlnenia. Bol krivo obvinený z pokusu o znásilnenie ženy, ku ktorému došlo 1. mája 2018 na cyklistickom chodníku pri Spišskej Belej. Maroša vtedy zadržali a sudca ho poslal do väzby. Za mrežami strávil 41 dní, odkiaľ ho dostal vtedajší starosta. Starosta o Marošovej nevine nepochyboval. "Keď som sa dozvedel, že môžem dať záruku, na základe ktorej ho prepustia, tak som to urobil," uviedol bývalý starosta Rakús Bystrík Václav.

​Maroš od začiatku tvrdil, že je nevinný a aj dôkazy boli na jeho strane. Nepomohli ani vzorky DNA, ktoré sa s tými jeho nezhodovali a ani časový test, ktorý jasne dokázal, že Maroš na mieste činu byť nemohol. Policajti odmietali iné verzie a na obvinení trvali. "Mali podklady na to, že som to nemohol byť ja, ale doslova mi povedali, že ma Pán Boh skúša, a že tam musím ísť," dodal Maroš.

Maroš stratil prácu aj dobré meno

Zlom nastal až rok po tom, keď 4. júna 2019 došlo na takmer tom istom mieste k dokonanému znásilneniu. Páchateľa policajti chytili a ukázalo sa, že má na svedomí aj skutok, z ktorého bol obvinený nevinný Maroš. "Do basy dať za jeden deň je normálne na Slovensku, ale očistiť, to už nie. To je cigáň, nikoho to nemusí zaujímať," vyjadril frustráciu Maroš.

​Po zadržaní skutočného vinníka konečne zastavil kežmarský prokurátor trestné stíhanie, lebo bolo nepochybné, že skutok nespravil Maroš. Vinník si už odpykáva nepodmienečný trest a Maroš žiada od štátu odškodné. Bolo pošpinené jeho meno, stratil vtedy aj prácu, prišiel o mzdu a bol neprávom vo väzbe. "Stále počúvame v televízore, že máme právny štát. Keď máme právny štát, tak sa budem domáhať svojich práv. Keď mi boli porušené práva a policajti nepostupovali ako mali, tak ich za to platia," dodal Maroš.

Prípad sa blíži ku koncu

Marošovi právni zástupcovia prišli na súd, aby obhájili jeho práva. "Súd na dnešnom verejnom pojednávaní oboznámil sporové strany s predbežným právnym posúdením veci a na základe následnej žiadosti právnych zástupcov strán, stanovil ďalší termín verejného pojednávania," informovala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová. Pojednávanie je odročené na 7. mája a v ten deň by mal sudca vo veci aj rozhodnúť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy