Zatiahnuté
24°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Muž, ktorý znásilnil ženu a skúsil to aj na korčuliarku, pozná svoj trest. Krivo obvinený Maroš sa ospravedlnenia nedočkal
Zdielať na

Muž, ktorý znásilnil ženu a skúsil to aj na korčuliarku, pozná svoj trest. Krivo obvinený Maroš sa ospravedlnenia nedočkal

KEŽMAROK / Osem rokov za mrežami si posedí muž z Výbornej, ktorý sa mal pred 2 rokmi pokúsiť znásilniť mladú korčuliarku a o rok neskôr znásilnil ženu na cyklistickom chodníku pri Spišskej Belej. Pôvodne bol však z prvého činu obvinený Maroš Oračko. Bol pre to vo väzbe a bol súdený. Za krivé obvinenie sa mu dodnes nikto ani len neospravedlnil.

"Momentálne človek spí normálne, môže fungovať normálne. Ale ten pocit kde som bol a čo som zažil, na ten nezabudne." Maroš hovorí o 1. máji 2018, kedy sa mu zrútil svet. Policajti ho zadržali a obvinili z pokusu o znásilnenie ženy na cyklistickom chodníku pri Spišskej Belej. Aj keď dôkazy a DNA smerovali k tomu, že on to byť nemohol, skončil vo väzbe. "Bol som tam 41 dní a 15 mesiacov ma vláčili po súdoch," povedal krivo obvinený Maroš.  Sám sa pýta, čo by sa stalo, keby o rok neskôr v júni 2019 nedošlo k ďalšiemu, tentoraz úplnému znásilneniu ženy. Na takmer rovnakom mieste a aj scenár páchateľa bol rovnaký. "On to urobil rafinovane, že utekal smerom do osady a potom cez potok utekal zase na Výbornú," pokračoval Maroš. 

Maroš priznáva, že sa aj vtedy veľmi bál, či ho opäť krivo neobvinia. Žena ale opísala násilníka dosť podrobne, a tak zadržali násilníka z Výbornej. Muž sa pod ťarchou dôkazov priznal, sudkyňa z Kežmarku tak skutočného vinníka právoplatne odsúdila za oba činy. "Obžalovanému bol uložený súhrnný trest odňatia slobody v trvaní 8 rokov so zaradením obžalovaného pre výkon uloženého trestu do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň mu bolo uložené ochranné sexuologické liečenie ústavnou formou a protialkoholické liečenie ambulantnou formou," informovala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Za krivé obvinenie, pre ktoré Maroš musel odísť z postu vedúceho rómskej hliadky, sa mu nikto neospravedlnil. "Aspoň za to čo mi spôsobili, aj mojej rodine. Ale do dnešného dňa, nemajú charakter a vedeli, že pochybili," dodal Maroš, ktorý už požiadal aj o odškodné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy