Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vo výcvikovom priestore našli 2 takmer kompletné vojenské vozidlá z obdobia II. svetovej vojny
Zdielať na

Vo výcvikovom priestore našli 2 takmer kompletné vojenské vozidlá z obdobia II. svetovej vojny

Zdroj: ISIFA

LEŠŤ / Vo výcvikovom priestore Lešť na strednom Slovensku našli dve takmer kompletné historické vojenské vozidlá z obdobia druhej svetovej vojny. Informuje o tom Martin Miňo z Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica.

Miňo dodal, že nálezy nahlásili nezávisle od seba príslušníci ozbrojených síl i zamestnanec Vojenského historického ústavu Praha. "Sú to dva modely toho istého vozidla. Jeden našli v mokradiach potoka pri zaniknutej dedine Turie Pole a druhý na cintoríne zaniknutej dediny Lešť," povedal s tým, že je to nemecký predný voz alebo Vorderwagen.

Nález po prvotnej obhliadke a dokumentácii previedli ako majetok štátu na Vojenské historické múzeum Svidník. Vozidlo kedysi slúžilo na prepravu mobilných zariadení ako kusy artilérie, poľnej kuchyne a podobne.

Skladá sa z mohutnej železnej ťažnej tyče, o ktorú bol v prednej časti zapriahnutý primárne konský alebo volský záprah. Neskôr aj motorové vozidlo a vzadu prepravovaný komponent. "Malo železnú nápravu. Na nej boli pôvodne kolesá, ktoré sa skladali zo železných a drevených častí," spresnil Miňo. Kolesá mali aj železné náboje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy