Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zakázaný sex medzi deťmi. Aj keď všetci súhlasili, chlapec dostal trest
Zdielať na

Zakázaný sex medzi deťmi. Aj keď všetci súhlasili, chlapec dostal trest

ZEMPLÍN / Páchateľ bol mladistvý a jeho obete maloleté. Došlo medzi nimi k sexuálnej aktivite. A hoci sa to stalo so súhlasom na oboch stranách, mladík stojí pred súdom.

Trvalo to niekoľko týždňov. Stretávali sa pri futbalovom ihrisku neďaleko osady. Páchateľ nemal ani 18-rokov, no poškodené ešte menej. Išlo o dievčatá mladšie ako 15-rokov. "Za všetkým je sociálna situácia a sociálne prostredie, v ktorom osoby vyrastú a žijú," uviedla sexuologička Danica Caisová.

Policajti mladistvého páchateľa obvinili z pokračovacieho zločinu sexuálneho zneužívania. V čase spáchania skutku vedel, že dievčatá nedovŕšili vek 15-rokov. Ku skutku nedošlo násilím ani pod nátlakom. Hoci obe mladistvé súhlasili, pre mladíka je to problém. "Zákon hovorí jednoznačne – zákonná hranica na začiatok pohlavného života je na Slovensku 15 rokov. V tom sa rôznia krajiny, aj v Europe niekde je 14, niekde 18 rokov," informuje Caisová.

Obvinený mladík s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. K páchaniu trestnej činnosti sa priznal. Zo sexuálne motivovaného skutku ho súd uznal za vinného. Okrem jeho obhajkyne bola v pojednávacej miestnosti aj zástupkyňa úradu práce a aj opatrovníčka obvineného. "Súd obvinenému ukladá trest odňatia slobody v trvaní 18 mesiacov. Súd určuje skúšobnú dobu v trvaní 24 mesiacov," uviedla Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom Kraji 


Keďže súd dohodu o vine a treste schválil rozsudok je právoplatný. "Súčasťou trestu býva aj liečba. Ak sa súd rozhodne, že liečbu uloží, považujem to za správne," hovortí Caisová. V tomto prípade však súd liečbu páchateľovi neuložil.




Súvisiace články

Najčítanejšie správy