Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Šutaj Eštok oznámil zvýšený počet obetí. K tragédii na Spiši sa vyjadrilo viacero politikov
Zdielať na

Šutaj Eštok oznámil zvýšený počet obetí. K tragédii na Spiši sa vyjadrilo viacero politikov

SPIŠSKÉ PODHRADIE / Počet mŕtvych po sobotňajšej tragickej nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule, okres Levoča, stúpol na troch. Oznámil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas brífingu v Spišskom Podhradí.

​Podľa neho išlo o mladé dievčatá. Jedno ďalšie dievča je vo vážnom stave a bojuje o život v košickej nemocnici. Podľa informácií JOJ24 vodič pri vystupovaní z autobusu nezatiahol ručnú brzdu. Autobus sa pohol a niekoľkých z nich zrazil. Ľudia zostali zakliesnení pod autobusom. 

​​Šutaj Eštok: Jedno dievča stále bojuje o svoj život

"Hasiči urobili všetko pre to, aby tých obetí nebolo viac. O svoj život stále bojuje jedno dievča. Je vo vážnom stave. Celkovo bolo zranených 10, z toho 3 mŕtve, jedno ťažko zranené dievča a 6 ďalších zranených ľudí. Na mieste je znalec, ktorý prešetruje, čo sa stalo. S informáciami dovtedy počkáme. Urobili sme, čo bolo v našich silách," uviedol. Na mieste je podľa jeho slov aj intervenčný, aj duchovný tím. 

Obete boli vo veku 17 až 18 rokov. "Je to tragédia pre nás všetkých," povedal prezident PZ SR Ľubomír Solák. "Budeme sa rozprávať aj o štátnom smútku. Úprimne sa ale priznám, že neviem, aké sú potrebné náležitosti," dodal minister vnútra. Riaditeľ KR HaZZ Prešov Peter Kovalík oznámil, že na mieste bolo 12 príslušníkov. "Použili sme aj hydraulické vankúše na prvotné zdvihnutie autobusu. Pôvodne boli zakliesnené 3 osoby," uviedol. 

Ľútosť nad tragédiou v Spišskom Podhradí vyjadrili viacerí politici 

Ľútosť nad obeťami nehody vyjadril minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD). Zraneným praje skoré uzdravenie. Rovnako skoré uzdravenie praje aj minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Vyjadril ľútosť a úprimnú sústrasť rodinám obetí. To isté vyjadril aj šéf agrorezortu Richard Takáč (Smer-SD). Tiež praje zraneným skoré uzdravenie.

​Smutná správa o tragickom úmrtí mladých ľudí a ohrození ďalších životov pri nehode zasiahla aj ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas-SD). Vyjadrila úprimnú sústrasť a súcití s rodinami a priateľmi všetkých postihnutých. Na zranených pri nehode myslí aj minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). "Prajem im, aby sa čo najskôr zotavili. Správa o nešťastí ma podľa nesmierne zasiahla," napísal.

Podpredseda parlamentu a líder PS Michal Šimečka verí, že počet obetí tohto nešťastia sa už nebude zvyšovať. Tiež vyjadril úprimnú sústrasť ich rodinám a blízkym. Úprimnú sústrasť vyjadril pozostalým obetí aj predseda parlamentu Peter Pellegrini. Všetkým, ktorí bojujú o svoj život, zaželal všetko dobré. Verí, že to zvládnu a že sa dajú do poriadku. Vyhasnutých mladých životov je ľúto aj Ivanovi Korčokovi. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť a zraneným zaželal skoré uzdravenie.

Fico: Tragédia je ďalším dôkazom, aké nešťastie môže byť ľudská nedbalosť

Premiér SR Robert Fico sa na sociálnej sieti vyjadril k tragédii na Spiši. "Hovoril som s ministrom vnútra, ktorý mi poskytol potrebné informácie o nehode," napísal. Dodal, že bude mysľou s rodinami mladých dievčat, ktoré nešťastie neprežili. "Držme palce lekárom, aby to zvládli," dodal. 

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR vyjadrilo úprimnú sústrasť prostredníctvom sociálnej siete. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy