Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Po poprave Miroslava Sýkoru oslobodili štyroch mužov: Odvolanie stojí na súde
Zdielať na

Po poprave Miroslava Sýkoru oslobodili štyroch mužov: Odvolanie stojí na súde

BRATISLAVA / V piatok 29. marca to bol presne rok, čo v prípade vraždy bývalého mafiánskeho bossa Miroslava Sýkoru a jeho šoféra Petra Radiča oslobodili štvoricu mužov. Rozsudok ale stále nie je právoplatný. Prokurátorka síce podala odvolanie, no prípad stále stojí na prvostupňovom súde.

Údajného bývalého šéfa nitrianskeho podsvetia Ľuboša Ferusa, Mareka Luptáka, Milana Majtána a Richarda Benčiča, prezývaného Kofola, po viac ako ôsmich rokoch súd oslobodil koncom marca 2023. Všetci štyria vinu od začiatku odmietali. Po oslobodzujúcom verdikte podala prokurátorka odvolanie.

​Prípadom sa tak má zaoberať Odvolací Krajský súd v Bratislave. "Odvolací Krajský súd v Bratislave v predmetnej trestnej veci ešte nerozhodoval. Vec zatiaľ nebola predložená odvolaciemu súdu. Na prvostupňovom súde stále prebieha vyhotovenie rozhodnutia, keďže ide o obsahovo rozsiahlu vec, ktorá od jej otvorenia do rozhodnutia prebiehala na súde 1. stupňa viac ako 8 rokov," uviedol hovorca Mestského a Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Podľa vyjadrenia zákonného sudcu sa mu po súdnej reforme navýšil počet napadnutých a prerozdelených vecí v jeho súdnom oddelení. "Sudca musí prednostne a urýchlene konať vo väzobných veciach, vo veciach, v ktorých bola podaná ústavná sťažnosť a prípadne účastníkov konania pre nečinnosť. To všetko má dopad na fázu vyhotovenia rozhodnutí, t. j. aj predmetného rozhodnutia," doplnil Adamčiak.

Vypovedali aj známe mafiánske mená

Šiesteho februára uplynulo už 27 rokov od chladnokrvnej popravy mafiánskeho bossa Miroslava Sýkoru a jeho šoféra Petra Radiča. Neznámi páchatelia ich na pravé poludnie rozstrieľali pred bratislavským hotelom na Bajkalskej ulici. Na súde v priebehu rokov vypovedali aj bývalý šéf SIS Ivan Lexa či známe mafiánske mená ako Mikuláš Černák, Róbert Lališ, prezývaný Kýbel či Juraj Piťo Ondrejčák.

Podľa hovorcu mestského a krajského súdu v Bratislave by rozhodnutie malo byť vyhotovené do konca mája tohto roka. Po jeho doručení sa ním po viac ako roku bude zaoberať Odvolací krajský súd v Bratislave. Ten rozhodne či bude oslobodenie štyroch obžalovaných z vraždy mafiána Miroslava Sýkoru právoplatné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy