Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Svadobný biznis prekazila polícia: Ukrajincov stál sobáš 10-tisíc dolárov
Zdielať na

Svadobný biznis prekazila polícia: Ukrajincov stál sobáš 10-tisíc dolárov

BRATISLAVA / Stačilo sa s ňou oženiť a mohli cestovať kam chceli. Žena so zdravotným postihnutím ponúkala ukrajinským mužom fiktívne sobáše za 10-tisíc dolárov. Mohli s ňou vycestovať do zahraničia ako sprievod chorej osoby. Svadobný biznis prekazila polícia.

Vojna na Ukrajine je v aktívne fáze už vyše dvoch rokoch, čo postupne spôsobuje vyčerpanie a mnohým sa to javí ako príliš dlhá doba bez vyhliadky na koniec. "V každej spoločnosti sa nájde taká skupina ľudí ktorým sa nechce ísť do boja. Po dvoch rokoch tá spoločnosť je unavená a spoliehajú sa na to, že to nejako prečkajú alebo, že zostanú v zahraničí," uviedol generál vo výslužbe Pavel Macko. Na začiatku vojny sa pritom do armády hlásili dobrovoľne. Dnes sledujeme vždy nové spôsoby, ktorými sa mobilizácii vyhýbajú.

Žena so zdravotným postihnutím svoje ochorenie zneužila na zárobkovú činnosť. "Muži zákona odhalili ženu so zdravotným postihnutím, ktorá ponúkala pomoc klientom pri odchode do zahraničia. Cena fiktívneho manželstva bola 10-tisíc dolárov," znie vyjadrenie pohraničnej stráže Ukrajiny.

Trik sa žene nepodaril

Následne mohol pseudomanžel prekročiť hranicu ako sprievod osoby so zdravotným hendikepom. "Svadobný biznis“ však zlyhal, polícia organizátorku zadržali po tom, čo dostala časť peňazí. Ďalší muž posielal zamestnancov, ktorí chceli z Ukrajiny utiecť do zahraničia, na fiktívne služobné cesty.

Otázkou stále zostáva, ako môže ukrajinská vláda zakročiť proti tým, ktorí odmietajú vstúpiť do armády? Ukrajina je demokratickým štátom aj o sprísnení mobilizačného zákona musí Verchovna rada rokovať. "Čo je signálom toho, že Zelenskyj nemôže rozhodovať tak, ako Putin, ktorý jedným dekrétom dokáže vyhlásiť vojnu a začať vojenské operácie. Skrátka, keď chce Ukrajina prežiť, bude musieť dôraznejšie vynucovať tie povinnosti občanov voči štátu," dodal generál Macko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy