Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Ukrajinci si vymysleli falošný pohreb, aby mohli utiecť za hranice
Zdielať na

Ukrajinci si vymysleli falošný pohreb, aby mohli utiecť za hranice

SCHENGENSKÁ HRANICA / Vymysleli si pohreb starej mamy a s obrovskými vencami mierili taxíkom k schengenskej hranici. Na otázky polície, ako sa nebohá volá a kde bývala už odpovedať nevedeli. Pohrebná legenda nezabrala a ukázalo sa, že muži z Ukrajiny zaplatili 2-tisíc dolárov taxikárovi, aby im pomohol nelegálne vycestovať do zahraničia.

​Odchody mladých mužov pokračujú aj v čase, keď ich krajina potrebuje najviac. Bojových síl ubúda a munície je nedostatok. Hoci podľa zverejnených informácií v ukrajinských médiách je na Ukrajine odhadom vyše 11 miliónov mužov v brannom veku, reálny počet potenciálnych brancov je sotva polovica. Mnohí z nich už na frontových líniách bojujú, iní zostali na okupovaných územiach a ďalšia časť má zdravotný hendikep. 

Ako dôkaz mali mužom slúžiť veľké pohrebné vence

Dvojica mužov policajtom tvrdila, že cestuje na pohreb starej mamy do Rumunska. Ako dôkaz ukázali veľké pohrebné vence. Meno a adresu, kde údajne nebohá bývala, nevedeli povedať. Počas kontroly sme zistili, že chceli vycestovať nelegálne a taxikárovi za to zaplatili 2-tisíc dolárov.

Denne mieria aj k slovenským hraniciach a neraz sa im aj podarí na naše územie dostať. Len za posledný týždeň ich zadržali 8. Priemerný vek mužov na fronte je okolo 40 rokov. Pomoc im pravidelne priváža aj Alex z Irpiňa. Zháňa a následne opravuje staré autá a dáva ich do takého stavu, aby zvládli terén na fronte.

"Už dva roky cestujem do frontových oblastí, humanitárnu pomoc vozím aj do Chersonu. Zháňam peniaze, aby som mohol opravovať autá, lebo tie vo vojne stále potrebujete. Keď veziem auto, nemám strach. Robím len to, čo mám robiť – utekať pred ostreľovaním, od tankov," priblížil Alex.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy