Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Škôlku museli evakuovať: V jej blízkosti našli míny z druhej svetovej vojny
Zdielať na

Škôlku museli evakuovať: V jej blízkosti našli míny z druhej svetovej vojny

ŠÁVOĽ / V obci Šávoľ museli evakuovať obecný úrad, poštu a materskú školu. V blízkosti týchto budov totiž našli míny z druhej svetovej vojny. Prvé kusy vykopal bagrista, ďalšie našli pyrotechnici. Polícia upozorňuje obyvateľov, aby v prípade takýchto nálezov nikdy nemanipulovali s muníciou.

​Starosta plánoval postaviť prístrešok. Bagrista na mieste pracoval iba prvý deň, výkopové práce musel na pol dňa prerušiť. "Vyvrátil som 4 kusy, hneď som aj prestal. Bál som sa," uviedol bagrista. "Práce sme dokončili a zavolal som políciu," povedal starosta obce Július Ferencz. Podľa jeho slov prišla polícia za chvíľu. Opatrnosť je v takýchto prípadoch na mieste. Hoci je munícia skorodovaná, vo väčšine prípadov je funkčná.

Telá mín obsahovali trhavinu

"Každý občan, ktorý takúto muníciu nájde, by mal okamžite volať políciu a v žiadnom prípade nesmie s výbušninami manipulovať," tvrdí hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica Mária Faltániová. Prvé opatrenie urobili policajti z Fiľakova. Evakuovali okolité budovy, odpojili plyn aj elektrinu a zabezpečili miesto nálezu. Z Banskej Bystrice dorazili krajskí pyrotechnici, ktorí miesto prehľadávali pomocou detektora kovov. Našli ďalších 9 kusov delostreleckých mín. Boli bez nárazových zapaľovačov, telá mín ale obsahovali trhavinu.

"O súčinnosť boli požiadaní aj pyrotechnici z Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru, ktorí pomohli s vykopaním munície a poskytli pyrotechnikovi doprovod do účelového skladu výbušnín," uzavrela Faltániová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy