Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Súd zbavil kanadského profesora monitorovacieho náramku
Zdielať na

Súd zbavil kanadského profesora monitorovacieho náramku

PREŠOV / Prešovský súd v utorok 19. marca rozhodoval v prípade kanadského profesora. Išlo o predošlú kauzu, v ktorej bol odsúdený na 7 rokov väzenia a následne bol podmienečne prepustený. Muž (69) žiadal od súdu zrušenie opatrení ako monitorovací náramok, či zákaz vycestovať. Súd mu vyhovel, no voči rozhodnutiu podala sťažnosť prokurátorka.

"​Ten náramok mám na nohe a toto je prepojené na satelit. Divadlo je vylúčené, kino je vylúčené, koncerty sú vylúčené. Keď idem dakde, kde ten signál je slabý, tak tu sa spustí alarm," opísal svoju situáciu kanadský profesor David S.

​Kanadský profesor nosí monitorovací náramok už sedem mesiacov. Pred súdom sa sťažoval na nekomfort. Odmieta, že by za tým bola snaha odísť za rodinou do Kanady. Prokurátorka však s ukončením monitorovania pomocou technických prostriedkov nesúhlasila.

Prokurátorka si myslí, že odcestuje

"Si myslím, že v prípade, ak bude u menovaného zrušená kontrola, menovaný svoje sľuby poruší a odcestuje do Kanady, kde sa nachádza jeho rodina," povedala prokurátorka. "Väčšinu života som prežil v Kanade, ale mám holandské občianstvo. Je absurdné čakať, že by ma kanadská vláda nejako ochránila, samozrejme, že by ma vydali na Slovensko," uviedol profesor David S.

​Trvalý pobyt má vo Veľkom Šariši. Aktuálne poberá kanadský starobný dôchodok, no k rodine sa vraj nechystá, lebo je to drahé. Prokurátorka tiež poukázala na to, že na súde má aktuálne ešte živú vec. Obhajoba oponovala, že sa zúčastňuje všetkých pojednávaní aj po podmienečnom prepustení a poukázali aj na to, že na ostatnom pojednávaní poškodené zmenili výpovede a tvrdili, že klamali.

​Senát sa však zameral na tento prípad, hlavne na to, či boli splnené podmienky na zrušenie opatrení. "Ukončuje kontrolu technickými prostriedkami," povedal Peter Šusťák, predseda senátu okresného súdu v Prešove"Sme spokojní s výsledkami," priblížil Patrik Benčík, obhajca kanadského profesora. "Rád by som vycestoval, no zatiaľ ešte nie," dodal David S.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy