Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Namiesto písania maturitných skúšok mladý muž sedí vo väzení
Zdielať na

Namiesto písania maturitných skúšok mladý muž sedí vo väzení

HUMENNÉ / Dnes mal maturovať, namiesto toho sedí vo väzbe obvinený z účasti na terorizme. Prípad 19-ročného študenta z Humenného aktuálne putuje na Najvyšší súd. Po tom, ako ho sudca Špecializovaného trestného súdu poslal do väzby, podal sťažnosť. Len pripomeňme, že maturanta zadržala NAKA minulý týždeň.

​Kým jeho spolužiaci v týchto dňoch píšu maturitné testy, on sedí vo väzbe. Gymnazista (19) je obvinený zo zločinu súvisiaceho s terorizmom aj z prechovávania extrémistického materiálu. NAKA v byte, kde býva, vykonala domovú prehliadku minulý týždeň. Otec obvineného hovorí, že nevie, čo presne zaistili. Bol však znepokojený z toho, že syna obvinili z tak závažných skutkov. "Nikto by to nepovedal. Prekvapilo ma to," povedala suseda mladého gymnazistu. 

Prípad sa dostal až na Špecializovaný trestný súd. Sudca vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a rozhodol o vzatí do väzby obvineného študenta. "Sudca zamietol nahradenie väzby písomným sľubom a väzbu nenahradil ani dohľadom probačného a mediačného úradníka," informovala Katarína Kudjaková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu. 

Niektorých ľudí extrémistické pojmy lákajú

Proti rozhodnutie podal obvinený sťažnosť o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd Slovenskej republiky. Na prípad je uvalené informačné embargo. "Žiadne bližšie informácie v priebehu vyšetrovania v súčasnej dobe a ani v priebehu celého prípravného trestného konania poskytnuté nebudú," uviedla Zuzana Hrabovská, hovorkyňa PPZ SR.

Oslovili sme preto bezpečnostného analytika, ten vysvetľuje, že niektorých jedincov pojmy ako je terorizmus môžu lákať a často si ani neuvedomujú na akom tenkom ľade stoja. "Jednak je to pre nich vzrušenie, ale aj posilnenie. A pre mladých tie slová špeciálne jednotky alebo jednotky rýchleho nasadenia, mnohým to dodáva sebavedomie, ak je niekto utiahnutý, tak to môže byť pre neho východisko," opísal Juraj Zábojník, bezpečnostný analytik. 

Odborník apeluje na školy a volá po väčšej prevencii aj komunikácii s rodičmi. Taktiež odporúča kontrolovať s kým si mladí ľudia píšu a aké stránky navštevujú. "Lebo tam sú aj psychopati, ktorí dokážu mladých zradikalizovať," ozrejmil Zábojník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy