Skoro jasno
16°
Bratislava
Snowboardista náhle skolaboval: Takmer hodinu bojovali o jeho život
Zdielať na

Snowboardista náhle skolaboval: Takmer hodinu bojovali o jeho život

JASNÁ, NÍZKE TATRY / Takmer hodinu bojovali horskí a leteckí záchranári o život snowboardistu z Poľska, ktorý včera náhle skolaboval v Jasnej. Prvú pomoc mu dávali kamaráti.

Snowboardista (34) sedel v bufete neďaleko lyžiarskej trate spolu s partiou kamarátov. Podľa svedkov sa na nevoľnosť sťažoval počas celého dňa. V bufete si chcel oddýchnuť, no pri vonkajších stoloch náhle stratil vedomie. "Hneď začali kamaráti aj s ľuďmi, ktorí boli naokolo vykonávať laickú resuscitáciu, následne zobrali aj AED prístroj, ktorý je umiestnený priamo tu na Priehybe," uviedol zástupca náčelníka HZS Nízke Tatry Jakub Filipko.

Do dvoch minút pokračovali v rozšírenej resuscitácii horskí záchranári, ktorí boli zhodou okolností neďaleko. Do boja o život otca dvoch malých detí sa zapojili aj leteckí záchranári. Napriek enormnej snahe, musel lekár po takmer hodinovom úsilí konštatovať smrť.

Žiaľ, v tomto prípade nepomohol ani fakt, že defibrilátor bol od pacienta vzdialený len asi 15 metrov. "Naše defibrilátory sú určené na laickú resuscitáciu, teda dokážu hlasovo aj obrazovo navigovať zachraňujúceho ako má poskytnúť pomoc," uviedol hovorca Tatry mountain resorts.

"My ako stredisko disponujeme dvoma defibrilátormi. Na tých najfrekventovanejších lokalitách na severnej strane Chopka je to na Priehybe a na južnej strane na Kosodrevine, tak aby boli v centre pohybu tých ľudí," povedal riaditeľ strediska Jasná Jiří Trumpeš. "Tento konkrétny sa využil prvýkrát, ale od začiatku roka sme mali už štvrtú resuscitáciu v stredisku," tvrdí Filipko.

Vyzdvihol ľudí, ktorí si všímajú takéto značky a neboja sa využiť automatický externý defibrilátor, ktorý môže zachrániť život. "V tomto prípade sa to, bohužiaľ, nepodarilo," dodal Filipko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy