Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Svoju ženu týral 50 rokov: Mlátil ju, nadával jej a vyhrážal sa jej smrťou
Zdielať na

Svoju ženu týral 50 rokov: Mlátil ju, nadával jej a vyhrážal sa jej smrťou

ČADCA / Muž, ktorému tiahne na osemdesiatku, si na súde v Čadci vypočul rozsudok. Celé desaťročia mal týrať svoju manželku - psychicky aj fyzicky. Neraz sa jej mal tiež vyhrážať, že ju zabije.

​Jozef je so svojou ženou už rozvedený, no podľa obžaloby ju trápil viac ako 50 rokov, teda prakticky počas celého ich manželstva. "Bezdôvodne ju fyzicky napádal predovšetkým tak, že ju chytil za krk a škrtil, fackal ju a kopal do celého tela," priblížila sudkyňa.

Dokonca jej dvakrát zlomil nos a hodil po nej aj sekeru. Bezbrannej žene sa často vyhrážal smrťou. "Vyvolával v nej strach tým, že povykladal zo zásuvky nožíky a vyzval ju, aby si vybrala, s ktorým ju zabije," uviedla sudkyňa. "Súd uznal obžalovaného za vinného zo zločinu týrania blízkej osoby a zverenej osoby," informovala Anna Dudová Záborská, hovorkyňa Krajského súdu v Žiline.

Podľa obvinenia jej zakazoval stretávať sa s inými ľuďmi. A svoj despotizmus prejavoval aj inak. "Obmedzoval ju v možnosti sa kúpať podľa potreby, svietiť si, vypínal jej kúrenie v izbe," priblížila sudkyňa.

Kysučan Jozef vinu popiera. Čadčianska sudkyňa mu však nadelila trest s tým, že pristúpila k jeho mimoriadnemu zníženiu. Pri verdikte pre 79-ročného muža sudkyňa prihliadala aj na viaceré zdravotné problémy, ktoré sa vzhľadom na jeho vek stále zhoršujú. "Sudkyňa uložila obžalovanému nepodmienečný trest odňatia slobody vo výmere dva roky so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia," informovala Dudová Záborská.

Podľa súdneho znalca z odboru psychiatrie Jozefova exmanželka trpí syndrómom týranej ženy. No všetko zvládla vďaka tomu, že je to silná osobnosť. "Rozsudok je neprávoplatný, obvinený a obhajca si ponechali lehotu na podanie opravného prostriedku a prokurátor podal odvolanie voči výroku o treste v neprospech obžalovaného," uzavrela Dudová Záborská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy